Data publikacji:

3 przepisy na smaczne i zdrowe ciasto na tortillę

Autor:

Nie tylko dorośli lubią eksperymentować z kuchnią. Maluchy chętnie sięgają po ciekawe i nowe smaki. Tortilla to jedno z tych dań, w których dzieciaki mogą wykazać się swoim kulinarnym kunsztem. Zamiast sięgać po kupne placki, przygotujcie własne, zdrowe zamienniki. Wspólnie z małymi kucharzami przygotujcie ulubioną przekąskę.

Wraps to bardzo prosta potrawa, podczas wykonywania której dziecko może spokojnie poznawać tajniki gotowania. Jej zaletą jest również różnorodność: do podstawowego placka można wsadzić dowolne składniki, przygotowując dania wytrawne lub słodkie smakołyki. Niestety sklepowym tortillom w większości daleko do pełnowartościowego produktu. Wysokoprzetworzona mąka biała, konserwanty, duża zawartość soli i często tłuszcze utwardzane eliminują tę pozycję z listy zdrowej żywności.

Dlatego mamy dla Was 3 przepisy na zdrowe ciasto na tortillę. Tanie i proste w wykonaniu, nie będą budzić Waszych wątpliwości.

*Przeczytaj, jak nauczyć dziecko gotować*

1. Bezglutenowa Tortilla

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ew. kukurydzianej)
  • ciepła woda
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
  • szczypta soli

  • Przesiej mąkę do miski.
  • Dolej olej (opcjonalnie - dzięki niemu placek będzie bardziej elastyczny), dodaj szczyptę soli i powoli dolewaj ciepłą wodę, zaczynając zagnieć ciasto - wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć, dając masę o konsystencji ciasta na pierogi.
  • Zagnieć ciasto w formę kuli i odstaw na kilkanaście minut, przykryte suchą ściereczką.
  • Podziel kulę na kilka mniejszych i rozwałkuj każdą partię na płaski, okrągły placek.
  • Usmaż surowe placki na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund na stronę (co jakiś czas obracaj je na drugą stronę). W przeciwnym razie będą one zbyt kruche i nie będą się zwijać.
  • TRIK: żeby placki były elastyczne również po ostygnięciu, przykryj je wilgotną (nie mokrą) ściereczką.

    2. Gryczano-lniane naleśniki-tortille

    Kolejna propozycja bezglutenowa. Jej zaletą jest spora zawartość błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Siemię lniane dodatkowo usprawnia pracę układu trawiennego i łagodzi wszelkie dolegliwości żołądkowe.

    Składniki:

  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mielonych otrąb gryczanych
  • 1 duże jajko
  • woda (gazowana, jeśli chcemy, żeby nasze "tortille" były puszyste)
  • szczypta soli
  • ulubione zioła i przyprawy (opcjonalnie, składnik wersji smakowej)

  • Przygotuj dwie miski: w jednej wymieszaj suche, a w drugiej mokre składniki.
  • Do suchych składników powoli dodaj mokre, mieszając je drewnianą łyżką.
  • Zmiksuj całość - musisz uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  • Smaż ciasto bez tłuszczu na rozgrzanej patelni.
  • 3. Wysokobiałkowa owsiany tortilla

    Owsiana tortilla zawiera dużo błonnika, białka oraz składników mineralnych, co czyni ją bazą dla pełnowartościowego posiłku dla Waszych malców.

    Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 białko dużego jaja (ew. całe jajo)
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • szczypta soli

  • Zmiel płatki owsiane na mąkę (możesz użyć młynka lub blendera).
  • Dodaj białko jaja (jeśli chcesz wykorzystać całe jajo, to uwzględnij większą ilość mąki owsianej), olej i wodę oraz sól.
  • Zmiksuj wszystkie składniki - ciasto powinno mieć konsystencję gęstszej masy naleśnikowej.
  • Usmaż placki na suchej, rozgrzanej patelni.