3 przepisy na smaczne i zdrowe ciasto na tortillę

1

Nie tylko dorośli lubią eksperymentować z kuchnią. Maluchy chętnie sięgają po ciekawe i nowe smaki. Tortilla to jedno z tych dań, w których dzieciaki mogą wykazać się swoim kulinarnym kunsztem. Zamiast sięgać po kupne placki, przygotujcie własne, zdrowe zamienniki. Wspólnie z małymi kucharzami przygotujcie ulubioną przekąskę.

Wraps to bardzo prosta potrawa, podczas wykonywania której dziecko może spokojnie poznawać tajniki gotowania. Jej zaletą jest również różnorodność: do podstawowego placka można wsadzić dowolne składniki, przygotowując dania wytrawne lub słodkie smakołyki. Niestety sklepowym tortillom w większości daleko do pełnowartościowego produktu. Wysokoprzetworzona mąka biała, konserwanty, duża zawartość soli i często tłuszcze utwardzane eliminują tę pozycję z listy zdrowej żywności.

Dlatego mamy dla Was 3 przepisy na zdrowe ciasto na tortillę. Tanie i proste w wykonaniu, nie będą budzić Waszych wątpliwości.

zdrowe ciasto na tortillę

*Przeczytaj, jak nauczyć dziecko gotować*

1. Bezglutenowa Tortilla

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ew. kukurydzianej)
  • ciepła woda
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  1. Przesiej mąkę do miski.
  2. Dolej olej (opcjonalnie – dzięki niemu placek będzie bardziej elastyczny), dodaj szczyptę soli i powoli dolewaj ciepłą wodę, zaczynając zagnieć ciasto – wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć, dając masę o konsystencji ciasta na pierogi.
  3. Zagnieć ciasto w formę kuli i odstaw na kilkanaście minut, przykryte suchą ściereczką.
  4. Podziel kulę na kilka mniejszych i rozwałkuj każdą partię na płaski, okrągły placek.
  5. Usmaż surowe placki na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund na stronę (co jakiś czas obracaj je na drugą stronę). W przeciwnym razie będą one zbyt kruche i nie będą się zwijać.

TRIK: żeby placki były elastyczne również po ostygnięciu, przykryj je wilgotną (nie mokrą) ściereczką.

2. Gryczano-lniane naleśniki-tortille

Kolejna propozycja bezglutenowa. Jej zaletą jest spora zawartość błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Siemię lniane dodatkowo usprawnia pracę układu trawiennego i łagodzi wszelkie dolegliwości żołądkowe.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mielonych otrąb gryczanych
  • 1 duże jajko
  • woda (gazowana, jeśli chcemy, żeby nasze „tortille” były puszyste)
  • szczypta soli
  • ulubione zioła i przyprawy (opcjonalnie, składnik wersji smakowej)
  1. Przygotuj dwie miski: w jednej wymieszaj suche, a w drugiej mokre składniki.
  2. Do suchych składników powoli dodaj mokre, mieszając je drewnianą łyżką.
  3. Zmiksuj całość – musisz uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  4. Smaż ciasto bez tłuszczu na rozgrzanej patelni.

3. Wysokobiałkowa owsiany tortilla

Owsiana tortilla zawiera dużo błonnika, białka oraz składników mineralnych, co czyni ją bazą dla pełnowartościowego posiłku dla Waszych malców.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 białko dużego jaja (ew. całe jajo)
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • szczypta soli
  1. Zmiel płatki owsiane na mąkę (możesz użyć młynka lub blendera).
  2. Dodaj białko jaja (jeśli chcesz wykorzystać całe jajo, to uwzględnij większą ilość mąki owsianej), olej i wodę oraz sól.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki – ciasto powinno mieć konsystencję gęstszej masy naleśnikowej.
  4. Usmaż placki na suchej, rozgrzanej patelni.
Udostępnij

1 komentarz

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.