Wraps to bardzo prosta potrawa, podczas wykonywania której dziecko może spokojnie poznawać tajniki gotowania. Jej zaletą jest również różnorodność: do podstawowego placka można wsadzić dowolne składniki, przygotowując dania wytrawne lub słodkie smakołyki. Niestety sklepowym tortillom w większości daleko do pełnowartościowego produktu. Wysokoprzetworzona mąka biała, konserwanty, duża zawartość soli i często tłuszcze utwardzane eliminują tę pozycję z listy zdrowej żywności.
Dlatego mamy dla Was 3 przepisy na zdrowe ciasto na tortillę. Tanie i proste w wykonaniu, nie będą budzić Waszych wątpliwości.
TRIK: żeby placki były elastyczne również po ostygnięciu, przykryj je wilgotną (nie mokrą) ściereczką.
Kolejna propozycja bezglutenowa. Jej zaletą jest spora zawartość błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Siemię lniane dodatkowo usprawnia pracę układu trawiennego i łagodzi wszelkie dolegliwości żołądkowe.
Owsiana tortilla zawiera dużo błonnika, białka oraz składników mineralnych, co czyni ją bazą dla pełnowartościowego posiłku dla Waszych malców.