Przygotowując samodzielnie pastę kanapkową dla dziecka, masz pewność, że wybierzesz wartościowe składniki dobrej jakości. Pamiętaj jednak, aby sporządzić jej tyle, ile zje się jednego dnia – przechowywanie past na kolejny dzień w lodówce niej jest wskazane. Oto nasze kulinarne inspiracje.
Obieramy dynię, a następnie kroimy ją na małe kawałeczki. Skrapiamy ją oliwą. Wraz z drobno pokrojoną cebulą zapiekamy ją w piekarniku w temp. 180 stopni przez pół godziny. Na koniec całość miksujemy z curry i sokiem z pomarańczy.
Cebulę dusimy wolno na małym ogniu. Dodajemy ją do ugotowanej wcześniej soczewicy i razem z białym serem miksujemy. Na koniec doprawiamy według swoich preferencji smakowych.
Rodzynki pozostawiamy w wodzie na ok. pół godziny, by zmiękły. Marchewki kroimy w kostkę i dusimy w niewielkiej ilości wody, do której możemy dodać parę goździków. Wiórki kokosowe prażymy na patelni. Całość miksujemy i doprawiamy cynamonem.