Dynia jest charakterystycznym warzywem. Do tej pory bardzo dużo osób kojarzyło ją wyłącznie z halloweenowymi lampionami, podziwianymi na ekranach telewizorów i komputerów. A przecież przez wiele lat była podstawowym składnikiem naszej kuchni. Dziś na szczęście znów wróciła do łask, a wraz z nią tysiące smakowitych pomysłów na zdrowe posiłki. I rzeczywiście, przy niewielkim wysiłku i nakładzie finansowym można z niej wyczarować niezwykłe pyszności w zaciszu własnej kuchni. Będzie zajadać się nimi cała rodzina!
Jeśli chcecie poznać właściwości odżywcze i zdrowotne dyni, to zajrzyjcie do krótkiego, ale treściwego artykułu z serii "Alfabet zdrowia" (KLIK). A po lekturze bierzemy maluchy i biegniemy do kuchni!
We wszystkich przepisach wykorzystujemy mus z dyni. Jak go wykonać?
Dynię przekrawamy na pół i oczyszczamy z pestek. Nie wyrzucajcie ich - umyjcie je i osuszcie. Później możecie podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Surowe smakują równie dobrze.
Wracając do musu: blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Kładziemy na niej połówki/ćwiartki dyni skórką do dołu i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Cząstki pieczemy do miękkości. Wyciągamy je i studzimy. Później za pomocą łyżki wydobywamy miąższ i miksujemy go blenderem.
Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera na gładkie smoothie. Jeśli jest za gęste, to możemy dolać więcej mleka roślinnego i ponownie zmiksować.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (użyj blendera). Płatki zbożowe można wcześniej zmielić na mąkę, np. w młynku. Doprawiamy do smaku stewią, szczyptą soli i cynamonem. Miskę zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki, które przekładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dla urozmaicenia można obtoczyć je w kakao i/lub nabić na długie wykałaczki.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę - dokładnie i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. W osobnym garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe na bardzo małym ogniu. Gdy zacznie robić się ciepłe dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia. Mleko nie powinno się spienić lub zagotować. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce łączymy mus dyniowy, syrop klonowy (u nas 1/4 szklanki, można dodać więcej) i cynamon. Miksujemy składniki na gładką masę blenderem lub mikserem. Dolewamy mleko z żelatyną i jeszcze chwilę miksujemy. Masę przelewamy do małych salaterek i wstawiamy do lodówki na min. 60 minut.
Składniki:
W misce mieszamy mus dyniowy, płatki owsiane lub mąkę (można też zrobić miks 1:1), cynamon i dosładzamy (jeśli nie chcemy, żeby ciasteczka były za słodkie, to dajemy 1/4 szklanki słodzika lub mniej). Gdy składniki dobrze się połączą, wsypujemy wybrane dodatki - należy delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką. Z powstałej masy formujemy ciasteczka i wykładamy je na przygotowaną blaszkę (papier do pieczenia lub folia aluminiowa). Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.