Brownie z fasoli. Dzieciaki je pokochają (PRZEPIS)

0

Kiedyś obiecałam Wam przepis na ciasto z fasoli. Oto i on! Receptura jest sprawdzona – dostałam ją od Kasi Gubały, mistrzyni kuchni roślinnej. Wypróbujcie koniecznie!

Brownie z fasoli

  • 1 puszka czerwonej fasoli (może być biała lub czarna)
  • 70 g siemienia lnianego
  • 200 g migdałów (może być nieco mniej) lub 200 g mąki smakowej, np. migdałowej lub kokosowej
  • 150 g cukru trzcinowego, np. muscovado lub kokosowego
  • 70 g kakao
  • 100 ml oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 20 g cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
  • garść rodzynek
  • garść suszonej miechunki peruwiańskiej
  • opcjonalnie płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

ZOBACZ KONIECZNIE: Zdrowe słodycze. Trzy pomysły

Siemię lniane mielimy w młynku lub mikserze na pył. Zalewamy 200 g wrzątku. Mieszamy do połączenia. Migdały blendujemy na suchy pył. Wsypujemy do miski. Dorzucamy odsączoną fasolkę z puszki, cukry, zaparzone siemię lniane, kakao, połamaną czekoladę, proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. Dorzucamy rodzynki i miechunkę, mieszamy łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut w opcji góra-dół, a następnie jeszcze podpiekamy na dolnej grzałce 15 minut. Możemy posypać cukrem pudrem. Brownie z fasoli gotowe!

PS. Rodzynki i owoce miechunki peruwiańskiej można zastąpić żurawiną lub skórką z ekologicznej pomarańczy.

PRZEPIS POCHODZI Z KSIĄŻKI KASI GUBAŁY –WARZYWA GÓRĄ. W środku znajdziecie 127 prostych autorskich przepisów pełnych smaków i zapachów sezonowej kuchni slow. Jest piękna, bardzo polecam!

Udostępnij

Zostaw komentarz