Mówi się, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Nie należy jednak traktować tego zbyt dosłownie. Przyszła mama nie może się głodzić, ale przez te 9 miesięcy jadłospis powinien być skomponowany tak, by nie brakowało jej żadnych składników odżywczych.
W II trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne organizmu wzrasta o około 300 kcal. Nie oznacza to jednak, że możesz je uzupełnić batonikiem! Jest to czas szczególnego zapotrzebowania na wapń, ponieważ rozwija się wtedy układ kostny płodu. Sięgnij więc w ciągu dnia po dodatkowy jogurt lub szklankę kefiru. Wciąż potrzebne jest również żelazo.
Ostatnie trzy miesiące ciąży wiążą się z jeszcze większym zapotrzebowaniem energetycznym (wzrasta o około 400 kcal). W tym czasie powinnaś też dostarczyć organizmowi dodatkową porcję białka. Jeśli masz problemy z obrzękami, możesz sobie z nimi poradzić w naturalny sposób ograniczając sól i spożywając więcej wody.
Przyszła mama przez okres ciąży i karmienia piersią musi również zrezygnować z niektórych produktów. Bezwzględnie wykluczony jest alkohol. Nie powinno się również spożywać surowych ryb i mięsa (nie ma więc mowy o sushi czy tatarze). Poza tym warto również do minimum ograniczyć kofeinę.
Jeśli chcesz dokładnie zaplanować swój jadłospis skonsultuj się z lekarzem i sięgnij po poradnik Doroty Szostak "Żywienie kobiet w ciąży".