Data publikacji:

Dekorowanie świątecznych pierniczków - inspiracje

Świąteczne pierniczki to jeden z obowiązkowych elementów bożonarodzeniowych łakoci. Zanim jednak będziemy je ze smakiem pałaszować, musimy je udekorować. Na szczęście ta część przygotowań jest niezwykle przyjemna, szczególnie jeśli do wspólnego ozdabiania pierniczków zaangażujemy dzieci.

Część mam piecze je kilka tygodni wcześniej, dekoruje i chowa do metalowej puszki, inne zostawiają czyste ciasteczka, a lukier oraz ozdoby nakładają jak pierniki zmiękną. Trzecia grupa piecze i dekoruje pierniki tuż przed Świętami. Jedno jest pewne – jeszcze nie jest za późno na przygotowanie oraz ozdabianie pierników, więc do dzieła!

Magiczne gwiazdki i wesołe renifery

Bez względu na to, czy nasze ciasteczka świąteczne przeznaczone są do zjedzenia, na choinkę czy na prezenty dla bliskich, warto odpowiednio przygotować się do dekorowania pierniczków. Już na etapie pieczenia możemy zdecydować, jakie mają przybrać kształty. Do wyboru mamy gwiazdki, śnieżynki, choinki, dzwoneczki, renifery, a nawet domki. Jeśli pierniki mają wisieć na choince nie zapomnijmy uformować w nich dziurki na sznurek. Po upieczeniu każdy kształt dekorujemy według ustalonego szablonu lub… fantazji dziecka.

Źródło: sweetopia.net

Dekorowanie pierniczków - czym je ozdabiać?

Opcji jest bardzo dużo. Tradycyjnie ozdabiamy je lukrem. To bardzo wdzięczna i plastyczna masa. Dzięki swojej konsystencji pozwala na rysowanie przeróżnych wzorków. W najprostszej formie ciasteczka pokryjemy cukrową glazurą. Jeśli natomiast nadamy naszej słodkiej polewie odpowiednią konsystencję, to będziemy mogli wyrysować urocze wzorki lub obrysy postaci na pierniczkach. Możemy ją wówczas nanosić za pomocą rękawa cukierniczego lub specjalnych pisaków do dekorowania wypieków.

Dla urozmaicenia lukier można zabarwić, a same ciasteczka wykończyć kolorowymi perełkami, wiórkami, polewą czekoladową, suszoną i kandyzowaną skórką z owoców lub suszonymi owocami. Bardzo ciekawie prezentują się też ciasteczka ozdobione wstążką czy skrawkami papieru.

Źródło: Martha Stewart; Michael Hemsworth; Country Living

Na grafice: 1. Foremki Cuisipro, 39 zł

Więcej akcesoriów do pieczenia i dekorowania znajdziesz TUTAJ.

Kolorowy lukier i słodkie ozdoby

Zanim zaczniemy dekoracje przygotujmy wszystkie potrzebne materiały: lukier oraz ozdoby. Pokażmy dzieciom, jak nakładać kolorowy lukier pędzelkiem, a następnie układać poszczególne ozdoby. Możemy pomalować pierniczki na wiele kolorów – zieloną choinkę, czerwone gwiazdki czy białe śnieżynki. Na wierzch możemy użyć jadalnych perełek lub brokatu, cukrowych gwiazdek lub choinek, gruby cukier oraz bakalie – rodzynki, orzeszki lub migdały. Zachęcajmy dzieci do własnej inwencji twórczej, zabawy kolorami oraz ozdobami.

Na grafice: 1. Cukier cynamonowy Kotani, 4,39 zł

Więcej akcesoriów do pieczenia i dekorowania znajdziesz TUTAJ.

Źródło: dchristmascookiesad.hol.es

Przepis na lukier

Składniki:

  • 1 białko
  • 1 pełna szklanka cukru pudru
  • kilka kropli cytryny
  • barwniki spożywcze w różnych kolorach
  • Źródło: dchristmascookiesad.hol.es

    Przygotowanie:

  • W wysokiej miseczce na niskich obrotach ubijamy białko i 1/2 szklanki cukru pudru.
  • Po ok. 2 min miksowania dodajemy pozostały cukier i kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy kilka minut, aż do uzyskania białego, lśniącego lukru.
  • Lukier ma właściwą konsystencję wtedy, gdy po nabraniu go łyżeczką spływa do naczynia i w ciągu paru sekund zlewa się z nim. Jeśli lukier jest za gęsty wystarczy rozrzedzić go sokiem z cytryny, a jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.
  • Gotowy lukier rozkładamy do miseczek, do każdej dodajemy inny barwnik spożywczy i mieszamy aż do uzyskania jednolitej barwy.