Data modyfikacji:

No dobra, już mi nie słodź! Siedem zdrowych zamienników białego cukru

Autor: Justyna Mazur

Jestem uzależniona od cukru. Nie chcę fundować tego samego swoim dzieciom, dlatego wszędzie, gdzie się tylko da, używam zamienników. Jest ich naprawdę wiele!

Daktyle

Są bogate w błonnik, witaminę B3i potas. Chwytam za nie, gdy muszę koniecznie, na-ten-tychmiast! coś słodkiego (wtedy pożeram w całości), lub gdy chcę delikatnie podkręcić smak, np. placuszków owsianych (wtedy siekam i dorzucam do ciasta). Zdarza mi się robić też pastę z daktyli, którą dosładzam domowe wypieki (na przykład marchewkowe - przepis TUTAJ) lub koktajle (przepis TUTAJ). Do słodzenia nadają się też inne, suszone owoce - uważajcie tylko, by nie były pokryte warstwą cukru (tak jest w przypadku m.in. żurawiny) oraz siarczanów, czyli niezdrowych konserwantów.

Miód

Bez popularnego, poczciwego miodu nasza kuchnia nie istnieje. Raczej jemy go na zimno - nie używamy do gorącej herbaty ani do dosładzania ciast, bo w wysokich temperaturach traci swoje wszystkie cenne właściwości.

Syrop klonowy

Ma mnóstwo sacharozy, więc nie można z nim przesadzać; My wyciągamy go głównie wtedy, gdy na śniadanie są amerykańskie pancakes (przepis TUTAJ). Pyszny, słodki i mniej kaloryczny od cukru świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, ciast czy właśnie naleśników. Zupełnie jak...

Syrop z agawy

...którego lista zastosowań jest niemal identyczna. W smaku i konsystencji oba syropy też są też podobne, choć klonowy ma zdecydowanie więcej zwolenników, bo jest zdrowszy i zawiera więcej minerałów oraz przeciwutleniaczy. My syrop z agawy mamy i używamy, choć dozujemy bardzo ostrożnie, bo jest słodszy od cukru!

Banany

Dojrzałe można z powodzeniem dodawać do ciast (często zamiast jajek!), koktajli, placków czy domowych lodów zamiast cukru. Robimy tak baaaaardzo często!

Ksylitol

Czyli inaczej cukier brzozowy. 9-krotnie niższy indeks gikemiczny i aż  o 40 proc.mniejsza - w stosunku do cukru - kaloryczność sprawia, że to produkt niemal doskonały. Niemal, gdyż ksylitol jest cholernie drogi - za kg trzeba zapłacić 30-40 zł. Dużo, ale gdy wziąć pod uwagę, że ma działanie przeciwzapalne, antygrzybicze, wzmacnia odporność i świetnie działa m.in. na zęby, cena staje się jakby łatwiejsza do przełknięcia.

Stewia

Naturalny słodzik pozyskiwany z liści rośliny o tej nazwie. Nawet 300 razy słodszy od cukru, a przy tym bogaty w witaminy i minerały. Ja nie przepadam za jego "slodzikowatym" posmakiem, mimo to staram się zawsze mieć pod ręką i w razie "w" sypię zamiast cukru.

ciasta wielkanocne

Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

2021-03-01
Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
karmienie dziecka

Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

2019-09-05
Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
dziecko

Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

2019-08-16
Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
Menu na urodziny

Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

2019-05-30
Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
Jak zrobić lody bez cukru?

Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

2019-04-09
Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
Domowe praliny

Przepisy na domowe pralinki

2019-02-27
Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!