Syrop, który w mig rozprawi się z kaszlem i flegmą

5

Marchewka to zdrowie – każdy to powie. Dobrze wpływa na skórę, oczy, a ostatnio głośno jest również o jej właściwościach przeciwnowotworowych. A czy wiesz, że to skuteczny oręż w walce z kaszlem mokrym?! Zobacz, jak przygotować naturalny, domowy syrop na kaszel mokry. Głównym składnikiem nasze ulubione pomarańczowe warzywo.

Renoma marchewki w zakresie pozytywnego wpływu na nasz organizm jest powszechnie znana. Wcinamy ją głównie z uwagi na wysoką zawartość karotenu i witaminy A, które od wewnątrz dbają o naszą skórę oraz oczy. Mocno pokreślane są też właściwości antynowotworowe marchewki. O łagodzeniu dolegliwości ze strony żołądka nie wspominając. Tymczasem to warzywo jest skutecznym narzędziem do walki z kaszlem i flegmą zalegającą w płucach. Oto przepis na syrop, dzięki któremu ty i twoi najbliżsi w zaledwie 1-2 dni przestaniecie się męczyć z uporczywymi dolegliwościami.

Marchewka na odporność

Mało kto wie, że marchewka nie tylko wzmacnia prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, ale też działa jak miotełka na płuca – skutecznie pomoże pozbyć się flegmy, która się tam zgromadziła i powoduje spory dyskomfort. Świetnie sprawdzi się w walce z kaszlem, przeziębieniem czy zapaleniem oskrzeli. Jeśli więc któraś z tych dolegliwości dopadła ciebie lub twoje dziecko, czym prędzej udaj się na zakupy do najbliższego warzywniaka. Do przygotowania domowego syropu, który pomoże ci pozbyć się nadmiaru wydzieliny i wyeliminuje kaszel będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg marchewki
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego imbiru

domowy syrop na kaszel marchewka

Twoja pociecha nie chce przyjmować leków? Sprawdź, jak skutecznie podawać dziecku tabletki i syropy (KLIK).

Przygotowanie:

Marchew obierz, drobno pokrój, wrzuć do rondela i zalej wodą do ok. 1 cm nad warzywa. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż woda zacznie wrzeć. Dodaj posiekany imbir i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Marchewkowo-imbirową masę przecedź przez sito do miski i zblenduj. Nie wylewaj wody z wywaru – odstaw ją, aby ostygła. Gdy będzie letnia, dodaj do niej miód i wymieszaj na jednolity roztwór. Dolej go do masy i wymieszaj, aż papka będzie miała odpowiednią konsystencję. Przełóż do słoiczka.

Zbawienny syrop z marchewki i imbiru aplikuj choremu dziecku lub dorosłej osobie 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce. Efekty kuracji zobaczysz nawet już następnego dnia.

Szeroki wybór miodów znajdziesz TUTAJ.


Udostępnij

5 komentarzy

  1. A imbir od kiedy można podawać dzieciom? Mój mały ma dopiero rok i czy taki syrop będzie ok? Do tej pory daje mu Dicotuss Baby bo ma składniki przystosowane dla maluchów.Taki zapasowy przepis na nagły przypadek też się przyda.

  2. O syropie z marchwi nie słyszałam. Czasami robię syrop z cebuli, ale jednak największe zaufanie mam do przeciwzapalnego fosidala, bo nie tylko szybko łagodzi ataki kaszlu, ale przede wszystkim hamuje rozwój infekcji, żeby dolne drogi oddechowe pozostały czyste

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.