Głowa głodna wiedzy, odpowiedni poziom koncentracji i energia na cały aktywny dzień to zasługa regularnych i pełnowartościowych posiłków serwowanych maluchowi. Szczególne miejsce wśród nich zajmuje drugie śniadanie, które powinno być lekkie i pożywne.
Wiele badań potwierdziło, że dzieci jedzące regularnie i pożywnie maja wyższy poziom koncentracji, dzięki czemu lepiej przyswajają wiedzę. Z tego względu warto wyrobić sobie nawyk samodzielnego przygotowywania śniadań dla dziecka, zamiast dawania mu pieniędzy na zakupy w szkolnym sklepiku, gdzie miejsce kanapek i owoców zwykle zajmują chipsy, batony i hot-dogi.
Ustalając menu na drugie śniadanie trzeba brać pod uwagę upodobania dziecka – jeśli zrobimy mu kanapkę ze znienawidzonym pomidorem czy szpinakiem, z pewnością jej nie zje. Jako baza najlepiej sprawdzi się bułka pełnoziarnista lub grahamka albo kromki ciemnego pieczywa, które zapewniają poczucie sytości na wiele godzin dzięki dużej zawartości błonnika. Do kanapki można dodać chudą szynkę, biały ser i ulubione warzywa malucha, lub też, w wersji na słodko, posmarować ją twarożkiem z odrobiną miodu. By nieco urozmaicić zwykłą kanapkę, zamiast pieczywa można użyć placków pełnoziarnistej tortilli. Na jej powierzchni kładziemy składniki i całość zwijamy w rulon.
W pudełku na drugie śniadanie powinny się znaleźć również owoce, najlepiej w formie łatwiej do zjedzenia, takie jak borówki amerykańskie, truskawki, mandarynki czy jabłka lub gruszki pokrojone w ćwiartki. Za szybką przekąskę służyć mogą również paski papryki lub ogórka czy pomidorki koktajlowe.
Jogurty i sałatki zapakowane do osobnych pojemniczków mogą nie zdać egzaminu w przypadku młodszych dzieci, ponieważ łatwo się nimi ubrudzić. Starszym można dawać zestawy sałatkowe, tj, pojemnik z warzywami i np. sos winegret lub jogurtowy w osobnym pojemniczku.
Uzupełnieniem pożywnego posiłku na drugie śniadanie powinna być butelka wody lub niesłodzonego soku, a do pudełka warto wrzucić garść orzechów, rodzynek bądź suszonych owoców na szybką przekąskę.