Fantastyczne muffiny bananowe z karmelem

0

Gdy trzeba przygotować coś słodkiego, a goście już odpalili wrotki i zmierzają w moim kierunku, nie kombinuję, tylko stawiam na pewniaka – puszyste muffiny. Zawsze się udają, robią się niemal same, w dodatku wszystkim smakują – nic, tylko piec i patrzeć, jak wszystkim podczas jedzenia trzęsą się uszy. Dzisiaj mieliśmy pod ręką dojrzałe banany i krówki, więc powstały obłędne muffiny bananowe z karmelem.  Musicie koniecznie ich spróbować!

Muffinki można zrobić w wersji podstawowej – bez banana i krówek, wtedy dodajemy jedno jajko więcej. Jeżeli nie macie pod ręką krówek, z powodzeniem zastąpicie je każdym rodzajem czekolady. Muffiny świetnie smakują też z bakaliami i orzechami oraz świeżymi owocami. Latem zajadamy muffiny z malinami i białą czekoladą, jesienią – z żurawiną albo z jabłkami i cynamonem, a przez cały rok, gdy najdzie nas nieoczekiwany smutek, w wersji z podwójną czekoladą. Mniam!

Muffinki bananowe z karmelem (12 sztuk)

  • 6 posiekanych krówek
  • 150 g płynnego masła
  • 1 jajo
  • 50 gram cukru trzcinowego
  • 300 gram mąki pszennej (u nas 150 g mąki jasnej orkiszowej i 150 klasycznej pszennej)
  • 1 rozgnieciony, dojrzały banan
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g mleka

foremka w kształcie myszki Mickey; forma w kształcie misiów; papilotki i ozdoby do muffinów, foremka do muffinów w kształcie filiżanki 

Wszystkie składniki wyjmujemy chwilę wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra/dół). Sypkie składniki (mąka, sól, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona) mieszamy razem w jednej misce, do drugiej wlewamy mleko, dodajemy jajko i rozgniecionego banana i masło, dokładnie mieszamy. Suche składniki wsypujemy do mokrych, dodajemy posiekane krówki i energicznie, niezbyt dokładnie mieszkamy łyżką albo trzepaczką – ciasto nie ma być gładkie – muszą pozostać grudki.

Masę wlewamy do natłuszczonych foremek na muffiny, napełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy przez około 25-30 minut – w zależności od mocy piekarnika. Jeżeli nie macie pewności, czy muffiny są upieczone, możecie przeprowadzić  test suchego patyczka, czyli włożyć w ciasto wykałaczkę. Jeżeli po wyjęciu będzie sucha, babeczki są gotowe.

Smacznego!

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.