Jesienią łatwiej o infekcję, gorsze samopoczucie i spadek odporności. W tym czasie organizm potrzebuje zupełnie innych wartości odżywczych niż wiosną czy latem. Odpowiednia dieta wzmocni odporność dziecka. Podpowiadamy więc, jak ją zmodyfikować.
Ta zasada pozwoli dostarczyć tak potrzebne jesienią energię i ciepło do organizmu. Podstawą będzie śniadanie podawane na ciepło, np. owsianka albo kasza jaglana z ugotowanym jabłkiem i odrobiną cynamonu.
Cukry w okresie jesiennym są niewskazane, ponieważ pochłaniają witaminy i mikroelementy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Ta sama wskazówka dotyczy także białej mąki.
Zwłaszcza przygotowując duszone lub pieczone ryby i mięso. Wartościowe są m.in.: tymianek, kminek, kozieradka, imbir i cynamon.
Są o tej porze roku niezastąpione. Znajdziemy je w oliwie z oliwek, oleju lnianym, nasionach - dyni i słonecznika, sezamie, orzechach włoskich i migdałach.
Lub przetworzone. I najlepiej te z naszej sfery klimatycznej. Mogą to być: żurawina, dzika róża, jabłko, gruszki, orzechy, morele czy śliwki. Z tzw. suszu możemy przyrządzić zdrowy i smaczny kompot, dodając jedynie parę goździków do smaku. Jeśli mamy mrożoną aronię, jeżynę lub czarną porzeczkę, przygotujmy sok lub kisiel.
Poza tymi wskazówkami powinniśmy włączyć do diety dziecka takie produkty, jak kasze, ryż brązowy, czerwoną paprykę, brokuły, natkę pietruszki, czosnek, miód, kapustę kiszoną i sok z kiszonych ogórków. Warto jednak uważać na cytrusy. Co prawda, są bogatym źródłem witaminy C, ale mają działanie orzeźwiające, a to może po prostu wychłodzić organizm. Parę kropli cytryny do rozgrzewającej herbatki na pewno jednak nikomu nie zaszkodzi.
Składniki:
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera lub miksera i przelewamy do kubeczka.
Jeśli szukasz akcesoriów do karmienia dziecka, zajrzyj TUTAJ.