Coraz częściej myślisz o sobie w roli mamy, a może od pewnego czasu usilnie staracie się z partnerem o dziecko, ale bez efektów? Naukowo udowodniono, że odpowiednia dieta wpływa na płodność. Podpowiadamy, co jeść z myślą o ciąży, aby trochę pomóc naturze i wkrótce cieszyć się upragnionym dzieckiem.
Zależność między tym, co ląduje na Twoim talerzu, a szansą na zajście w ciążę udowodnili badacze z Harvard School of Public Health analizując styl życia przeszło 18 tys. kobiet. Swoje wyniki opublikowali w książce „Dieta Płodności” podając konkretne produkty, które pomagają w utrzymaniu optymalnej wagi, a co za tym idzie – są sprzymierzeńcami w staraniu się o potomka. Zmianę nawyków żywieniowych należy wprowadzić na kilka tygodni przed planowanym poczęciem.
Aby podnieść swoją płodność, zadbaj o odpowiednią podaż witaminy E, która nie bez kozery nosi miano „witaminy płodności”. Dzięki niej wydzielana jest odpowiednia ilość hormonu gonadotropowego, który opowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Znajdziesz ją w tłuszczach roślinnych, żółtkach jaj, warzywach (kapusta biała, papryka, natka pietruszki, migdały, nasiona słonecznika, pestki dyni, szparagi, szpinak), a także produktach zbożowych, otrębach pszennych, płatkach owsianych i ryżu.
Płodności sprzyjają białka, ale nie te pochodzące z mięsa, tylko roślinne. Do swojej diety wprowadź fasolę, soję, soczewicę, groch, komosę i amarantus. Ważne jest też spożycie pełnotłustego nabiału, w tym mleko (oczywiście w umiarkowanych ilościach, bo zawiera sporo tłuszczu) oraz produkty fermentowane.
Aby zadbać o prawidłowy przebieg owulacji, sięgaj po zdrowe tłuszcze, czyli kwasy omega-3 w postaci tłustych ryb, owoców morza, awokado, oleju lnianego i siemienia lnianego, chudego mięsa z kurczaka czy wątróbki. Ta ostatnia to cenne źródło witaminy A, D, B12 oraz żelaza, które również w odpowiednich ilościach pomagają w zajściu w ciążę.
W diecie podporządkowanej spłodzeniu potomka nie może zabraknąć kwasu foliowego (warzywa liściaste, cytrusy, drożdże, warzywa strączkowe, produkty zbożowe z pełnego przemiału), żelaza (buraki, orzechy, czerwone mięso), a także cynku (pieczywo z pełnego przemiału, kasze, pestki dyni).
Od lat również rosół na kościach jest wymieniamy jako sprzymierzeniec ciąży i prawdziwa skarbnica krzemu, magnezu, wapnia oraz fosforu. Pożywna zupa wpływa bowiem na obfitość i gęstość śluzu.