Masło orzechowe domowej roboty. Przepyszne!

0

Gotowce się nie umywają! Nie ma lepszego masła orzechowego od tego, które można przyrządzić samemu – w domu.

Do domowych lodów, wafli, ciastek, naleśników czy – w wersji zupełnie słonej – krakersów. Własnoręcznie przyrządzone masło orzechowe zawitało do naszej kuchni niedawno, ale na pewno zostanie z nami na dłużej! Jest pyszne i co najważniejsze – błyskawiczne do przygotowania. Jeżeli macie w domu blender wysokoobrotowy lub urządzenie typu Thermomix – działajcie!

Masło orzechowe – przepis

  • 400 g orzeszków ziemnych
  • Pół łyżeczki soli

Orzeszki lekko prażymy na patelni (uwaga! nie można przypalić, bo masło będzie gorzkie!), a później dokładnie, przez kilka minut miksujemy razem z solą. Olej jest niepotrzebny – wytworzy się z orzechów. Masło można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, ale zapewnie zniknie z niej o wiele szybciej ;-) Smacznego!


Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.