Owsianka ma same zalety - jest zdrowa, a jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilka minut - włącznie z gotowaniem. Jesienią i zimą jemy ją najczęściej z prażonymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem, latem - z sezonowymi owocami. W oczekiwaniu na śliwki, które idealnie pasują do owsianki, zadowalamy się borówkami amerykańskimi i brzoskwiniami - to wersja niemal tak idealna, jak z węgierkami.
ZOBACZ KONIECZNIE: Wyśmienita chałwa w pięć minut. Wystarczą dwa składniki!
składniki na 2 porcje
Płatki zalewamy wodą lub mlekiem (można pomieszać, ja zazwyczaj robię tylko na wodzie), delikatnie solimy i zagotowujemy. Dosypujemy pozostałe przyprawy, mieszkamy i gdy cały płyn jest wchłonięty, dodajemy pokrojoną na drobną kostkę brzoskwinię, borówki i - jeżeli lubimy - masło orzechowe lub odrobinę masła klarowanego. Serwujemy ciepłe, choć po wystygnięciu smakuje równie wybornie!