Data publikacji:

Pieczemy z dziećmi świąteczne ciasteczka [PRZEPIS]

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez choinki, tradycyjnych potraw oraz rodzinnych spotkań. Wspólne pieczenie to doskonała okazja do spędzenia radosnych chwil z naszymi dziećmi. Podczas dekorowania wypieków możemy opowiadać im, na czym polega tradycja Świąt. Prezentujemy łatwy i szybki przepis na ciasteczka świąteczne, które przygotujesz z malcem.

Wśród świątecznych wypieków znajdziemy m.in. makowca, sernik oraz piernik. Aby zaangażować maluchy do wspólnej aktywności w kuchni zaproponujmy im pieczenie i dekorowanie ciasteczek świątecznych. Dzieci mogą pomóc nam podczas wyrabiania ciasta, podając i mieszając składniki, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Możemy użyć gotowych foremek lub pozwolić maluchom na ich własną inwencję twórczą.

Kruche ciasteczka - przepis

Składniki:

  • 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g cukru
  • 500 g  mąki (przesianej)
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny
  • cukier waniliowy
  • przyprawa do piernika (opcjonalnie)
  • Sposób przygotowania:

    Zagniatamy wszystkie składniki w dużej misce, a następnie odstawiamy ciasto do lodówki. Jeśli chcemy, żeby nasze ciasteczka miały smak pierniczków, to do przesianej mąki dodajemy przyprawę do piernika. Po 30 minutach wyjmujemy je i wałkujemy (podsyp stolnicę dużą ilością mąki), wykrawamy foremkami wybrane kształty. Ciasteczka kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po 10-15 minutach ciasteczka są gotowe i stanowią bazę pod ciekawe dekoracje. Możemy je polukrować lub polać płynna czekoladą, ozdobić kolorową posypką, cukrowymi perełkami, wiórkami kokosowymi lub bakaliami, np. posiekanymi migdałami lub rodzynkami.

    Na grafice: 1. Mix posypek Dr Oetker, 9,99 zł

    Więcej akcesoriów do pieczenia i dekorowania znajdziesz TUTAJ.

    Ciasteczkowe wariacje

    Źródło: theodysseyonline.com

    Wesoła zabawa może przekształcić się w zajęcia twórcze. Pozwólmy dzieciom puścić wodze fantazji i udekorować ciasteczka według ich gustu. Z pojedynczych sztuk możemy np. stworzyć ciasteczkową choinkę; wystarczy, że różnej wielkości gwiazdki, pokryte świeżym lukrem, poukładamy jedną na drugiej i ozdobimy cukrowymi koralikami. Ciekawym pomysłem są także ciasteczka z marmoladą: aby je wykonać, w części surowych gwiazdek trzeba wykroić mniejsze, tworząc „okienko”. Następnie po upieczeniu pełne ciastko pokrywamy konfiturą lub polewą i nakrywamy drugą warstwą.