Data publikacji:

Przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci

Do schrupania w trakcie rozpakowywania prezentów od Świętego Mikołaja albo do powieszenia na choince – ciasteczka na Boże Narodzenie to jeden z najważniejszych symboli Gwiazdki. Rodzinne przygotowywanie świątecznych łakoci sprawi i dzieciom, i dorosłym mnóstwo frajdy. Czy wiesz, o jakie produkty warto uzupełnić domową spiżarnię, zanim zaczniesz przygotowywać miejsce do pieczenia? Które akcesoria do pieczenia będą przydatne i jaki przepis na ciasteczka świąteczne jest najszybszy i najprostszy?
pieczemy swiateczne ciasteczka dla dzieci

Jak przygotować świąteczne pierniki?

Radosne krzątanie się po kuchni przy dźwiękach świątecznych piosenek to jedna z najmilszych chwil spędzonych wspólnie w trakcie przygotowań do Gwiazdki. Razem z najmłodszymi domownikami możecie ten czas spędzić pracowicie i kreatywnie. Wystarczy, że zdecydujecie się upiec ciastka na święta.

Przygotowywanie pierników warto zacząć kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem, a upieczone odłożyć do szczelnie zamykanej puszki. Pierniki „dojrzeją” – nabiorą korzennego charakteru i staną się delikatnie kruche. Kilka dni przed 24 grudnia poświęćcie przynajmniej jedno popołudnie na dekorowanie wspólnie upieczonych pierników. Warto też powiesić je na choinkę. Pamiętaj jednak, aby przed włożeniem uformowanych pierników do pieca zrobić w cieście dziurkę na sznurek lub wstążkę.

Możesz też skorzystać z gotowych mieszkanek, np. polskiej marki Delecta. Proszek, który znajdziesz w kartoniku razem z foremką do pierników, należy połączyć z kilkoma innymi składnikami. Dokładny przepis znajdziesz na opakowaniu. To szybka alternatywa dla przygotowywania ciasta na pierniczki od podstaw.

Pomyśl również o kupieniu gotowych ciastek, np. pochodzących ze Skandynawii ciastek imbirowych, które uwielbia wielu Polaków. Kruche, aromatyczne ciastka w pięknych kształtach wystarczy udekorować jak pierniki – szybko i kreatywnie stworzycie razem ciasteczka na święta Bożego Narodzenia.

Prosty i szybki przepis na ciasteczka świąteczne

Uważasz, że przygotowywanie domowych pierników jest zbyt czasochłonne i wymaga sporego nakładu pracy? A może twoje pociechy nie lubią wyrazistego smaku cynamonu, gałki muszkatołowej i pozostałych przypraw korzennych? Możecie całą rodziną upiec słodkości o łagodniejszym smaku. W zależności od wybranego kształtu i dekoracji, sprawdzą się one nie tylko na Gwiazdkę, lecz także np. jako ciasteczka na święta wielkanocne albo po prostu upieczone bez okazji.

Chcesz poznać łatwy i szybki przepis na ciastka, które upieczesz w domu razem z dziećmi? Potrzebujesz 3 i ¾ szklanki mąki pszennej oraz ¾ szklanki mąki ziemniaczanej. Przesiej oba rodzaje mąki przez sito i dołóż kostkę masła wyciągniętego pół godziny wcześniej z lodówki. Dodaj pół szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego (lub tę samą ilość cukru z prawdziwą wanilią), 5 żółtek, 2 łyżki gęstej, słodkiej śmietany (lub lżejszego jogurtu greckiego) i skórkę otartą z całej cytryny (ewentualnie z małej pomarańczy). Na koniec dodaj jeszcze szczyptę soli drobnoziarnistej i zagnieć ciasto, tak aby było sprężyste i odchodziło od rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki pszennej, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Schowaj je na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj wychłodzone ciasto i poproś dzieci o wycięcie foremkami różnych kształtów. Okrągłe ciasteczka na Wigilię mogą udekorować za pomocą stempli do ciastek ze świątecznym motywem. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C. Piecz ciastka przez około kwadrans, do momentu, w którym się zarumienią.

Jakie dekoracje do ciastek na święta wybrać?

Pierniki i zdobione ciasteczka to popularne świąteczne słodkości. Można zajadać się nimi, oglądając całą rodziną świąteczne filmy, dać je komuś w prezencie albo powiesić na choince. Wcześniej należy jednak zadbać o udekorowanie ciastek. Możesz skorzystać z gotowych produktów, takich jak:
  • posypka,
  • gotowy lukier,
  • barwnik do lukru.

Przepis na ciasteczka świąteczne warto uzupełnić recepturą na domowy lukier. Jeżeli szukasz jeszcze więcej słodkości, za bazę niech posłuży mleko. Mniej słodki lukier stworzysz z soku z cytrusów (limonki, cytryny lub pomarańczy). Do szklanki wsyp cukier puder, a potem łyżeczką dodawaj odrobinę soku. Nie zmieniaj kolejności, bo lukier może być zbyt rzadki. Ciastka na święta możesz ozdobić również lukrem na bazie innych płynów, takich jak mleko czekoladowe albo sok z buraka. Gwiazdka to świetny moment na eksperymenty w kuchni. Udanego rodzinnego pieczenia ciasteczek na Boże Narodzenie!

Autor: Magdalena Szymkuć
Autor: Magdalena Szymkuć