Pieczone bataty. Świetna alternatywa dla frytek

0

Mam wiele słabości – jednej z nich na imię frytki. A że słabości są ewidentnie dziedziczne, wszyscy jesteśmy niepoprawnymi frytkożercami. Aby nieco „uzdrowić” nasz przysmak, sięgam czasem po słodki zamiennik ziemniaka. Pieczone bataty są równie pyszne, a mają zdecydowanie więcej wartości. 

Lubię ich słodkawy posmak i to, że nie trzeba trzymać ich w piecu tak długo, jak tradycyjnych frytek. Bataty są też bardziej uniwersalne – można z nich przyrządzić mus, a nawet ciasto; niebawem pewnie będę testowała przepisy i z pewnością pochwalę się wynikami tych eksperymentów.

Dlaczego bataty, a nie ziemniaki? Bo mają więcej właściwości antyoksydacyjnych, beta-karotenu i luteiny (świetnie wpływa na wzrok!), a tyle samo magnezu i potasu. Są dużo lepszym wyborem dla diabetyków i osób, które liczą węglowodany, mają mniej kalorii i są szybciej trawione.

Pieczone bataty, frytki z batatów

  • kilo batatow
  • sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
  • oliwa

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, bataty kroimy w krążki w łódki lub wzdłuż, jak tradycyjne frytki; rozkładamy na blaszce, posypujemy przyprawami i lekko kropimy oliwą. Pieczemy około 20 minut, serwujemy z ulubionym sosem. Smacznego!


Udostępnij

Zostaw komentarz