Podsuń kaszę nastolatkowi, by złagodzić wybuchy złości (+PRZEPISY)

0

My, rodzice małych dzieci, często lubimy narzekać na dwu, trzy czy czterolatki – że nie słuchają, manifestują swoją niezależność w sposób nieakceptowalny czy odmawiają współpracy. Ale tak na prawdę kilka lat później rozpoczyna się prawdziwa „jazda”. Jak ukoić skołatane przez burzę hormonów nerwy nastolatka? Pomocna można być dieta, a dokładniej – kasza!

– W diecie nastolatka nie powinno zabraknąć warzyw i owoców, nabiału czy orzechów, a także pełnoziarnistych produktów zbożowych, w tym kaszy. To produkt z pełnego ziarna, dostarczający węglowodanów złożonych, błonnika, magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Jej pozytywny wpływ na organizm może rozjaśnić nieco ciemną stronę dojrzewania – mówi Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.
W jaki sposób? To proste. Kasza uwalnia stopniowo glukozę, a to – w przeciwieństwie do nagłych spadków i skoków – pomaga trzymać emocje na wodzy i poprawia koncentrację.
– Za spadek nastroju, depresję i problemy z zasypianiem może też odpowiadać niedobór magnezu. Zapotrzebowanie na ten składnik mineralny po 9. i po 12. roku życia zwiększa się blisko dwukrotnie! Tutaj także rozwiązaniem może być kasza, zwłaszcza gryczana, która stanowi jedno z lepszych źródeł magnezu – jej stugramowa porcja (waga przed ugotowaniem) pokrywa ponad połowę całodziennego zapotrzebowania 15-latków na ten pierwiastek – dodaje Katarzyna Foszner.
Kasza, zwłaszcza gryczana, jaglana i owsiana, będzie też pomocna w walce z trądzikiem (zawiera dużo cynku).  Eksperci tłumaczą, że 100 gramów jednej z tych kasz to niemal 50 proc. dziennego zapotrzebowania 13-letniej dziewczynki i 30% dziennego zapotrzebowania u chłopca w tym samym wieku.
To co, wypróbujecie? Kasza z pewnością nie będzie remedium na złamane serce czy inne nastoletnie problemy, ale być może sprawi, że przejście przez ten trudny czas okaże się ciut prostsze. Poniżej pomysły na śniadania z kaszą w roli głównej.

Kasza jaglana z musem malinowo-bananowym

Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 40g kaszy jaglanej
  • szklanka malin
  • pół banana
  • łyżeczka zmielonych nasion siemienia lnianego
Kaszę płuczemy dokładnie (i kilkukrotnie!) na zmianę gorącą i zimną wodą, a na koniec – wrzątkiem. Do zagotowanego mleka wsypujemy jaglankę i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Maliny zgniatamy widelcem, łączymy je z siemieniem lnianym, banana rozdrabniamy i mieszamy z ugotowaną kaszą, a na wierzch wykładamy mus malinowy.

Sałatka z kaszą jęczmienną, owocami i kremem daktylowym

Składniki:
  • 30g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 5 truskawek
  • garść jagód
  • garść malin
  • pół banana
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki daktyli
Kaszę płuczemy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podobnie z daktylami – mieszamy je z 1/4 szkalnki wody i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż się nie rozpadną. Owoce myjemy. Truskawki i banan kroimy w plasterki. Ugotowaną kaszę mieszamy z owocami i jogurtem. Całość polewamy kremem daktylowym.

Udostępnij

Zostaw komentarz