Postawić na posiłki gotowe czy robione w domu? Przed takim dylematem staje chyba każdy rodzic. Wbrew pozorom, rozstrzygnięcie tej kwestii nie jest łatwe, bo za jedzeniem ze słoiczków, podobnie zresztą jak i tym domowym, przemawiają pewne argumenty.
Trudno dać jednoznaczną odpowiedź na pytanie czy lepiej sięgać po posiłki gotowe, czy też podawać dziecku jedynie te, robione w domu. Jednak jedno jest pewne - pełną kontrolę nad składnikami dań podawanych malcowi, można mieć tylko wtedy, gdy samodzielnie się je ugotuje. Podobnie jest zresztą z ich smakiem oraz konsystencją. Poza tym, zaangażowanie, jakie rodzice wkładają w przygotowanie posiłków może stanowić pewien wyraz ich miłości oraz troski.
Ci, którzy w sporze posiłki gotowe czy robione w domu zajmują inne stanowisko twierdzą zazwyczaj, że dania ze słoiczków stanowią najzdrowszą żywność. Ich skład oparty jest jedynie na produktach pochodzących z upraw kontrolowanych lub ekologicznych hodowli. Poza tym, stosowane do ich przygotowania przepisy muszą zostać zatwierdzone przez specjalistów od żywienia. A skoro nad recepturami czuwają wykwalifikowani dietetycy, nie może pojawiać się w nich nic, co mogłoby zaszkodzić dziecku. Dodatkowo do wieku dziecka dobierany jest zarówno skład, jak i konsystencja gotowego posiłku, dlatego z ich jedzeniem, bez żadnego problemu, poradzą sobie nawet najmłodsi.
Wybór gotowych dań jest bardzo duży. Wśród najpopularniejszych propozycji na pewno znajdzie się więc coś, co zasmakuje nawet największemu niejadkowi. Poza tym, dzięki sporej różnorodności, w zasadzie każdego dnia możemy zaserwować dziecku coś innego i to w bardzo wygodny oraz szybki sposób.
Jeśli więc nie wiemy czy lepszym rozwiązaniem będzie postawić na gotowe posiłki czy robione w domu, można pójść na kompromis. W końcu nic nie stopi na przeszkodzie, aby zróżnicować jadłospis maleństwa.