Przepis na pierniczki last minute. Są przepyszne!

0

To przepis na pierniczki, które zawsze się udają. Co więcej – można je zrobić na ostatnią chwilę, bo od razu po upieczeniu są na tyle miękkie, że można je pałaszować.  To ich zaleta i jednocześnie przekleństwo – bo robione wcześniej zazwyczaj nie zachowują się nawet do wigilii :-) Ja pieczenie zostawiam na ostatnią chwilę – ciasto na pierniczki jest banalnie proste i zawsze wychodzi – wystarczy kilkanaście minut.

Przepis na pierniczki „na ostatnią chwilę” dostałam od Ani – świetnej kobiety i fantastycznej mamy, która piecze wyśmienite ciasta. Wypróbowałam go kilka lat temu i od tej pory nie potrzebuję żadnego innego –  ten jest idealny! Ostatnią partię zazwyczaj robię rano, 24 grudnia. Mam wtedy pewność, że choć część dotrwa do momentu, gdy w progu pojawią się goście.

Przepis na pierniczki na święta

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki prawdziwego miodu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (w oryginalnym przepisie jest biały, ale ja wolę armat brązowego, który świetnie pasuje do pierników)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 przyprawy piernikowej
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 jajko (dodatkowo jedno roztrzepane do posmarowania przed włożeniem ciastek do pieca)
  • 50 ml mleka

przepis na pierniczki miękkie od razu

Pierniczki na święta – od razu miękkie. Miód rozpuszczamy i dodajemy do przesianej mąki – mieszamy drewnianą łyżką, stopniowo dodając po kolei cukier, sodę i przyprawy. Nie przerywając mieszania, dosypujemy roztopione masło i jajo. Do powstałej masy dolewamy ciepłe mleko – ciągle zagniatając. Ciasto wyrabiamy ładnych kilka minut – do momentu, aż będzie gładkie i w miarę elastyczne.

Ciast rozwałkowujemy cieniutko (w piekarniku urośnie) , na grubość około 0,5 centymetra i wykrawamy kształty. Pierniczki mogą z powodzeniem trafić na choinkę – wtedy nie zapmnijcie o wycięciu dziurek do powieszenia sznurka (świetnie sprawdzi się do tego celu rurka). Pierniczki układamy zachowując odstęp, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół).

Smacznego!

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.