Przepis na wielkie, puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

0

Jest już rabarbar, pojawiają się nieśmiało truskawki, a to oznacza jedno – sezon na puchate, przepyszne drożdżówki czas rozpocząć! Jeżeli wcześniej próbowaliście  zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką i nie do końca wyszło, nie zrażajcie się, tylko łapcie ten przepis. Jest niezawodny!

Uprzedzam – na początku trzeba się ciut namęczyć, bo ciasto drożdżowe wymaga trochę uwagi podczas wyrabiania. Ale te kilka minut wysiłku się opłaci, obiecuję! Moje ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką ma zawsze podwójną porcję tego ostatniego. Wiem, wiem, niezbyt to fit, ale za to ile radości podczas jedzenia ;-)

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Kruszonka (podwójna porcja)

  • 150 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru
  • 100 g schłodzonego masła

Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i całość szybko zagniatamy palcami do stworzenia drobnych kulek. Wsypujemy do miski, przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Czas na ciasto właściwe.

Ciasto drożdżowe

  • 220 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru (w tym łyżka do rozczynu)
  • 530 g mąki pszennej (najlepiej typu 550) (w tym trzy łyżki do rozczynu)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 600 g owoców (u mnie pół na pół – rabarbar i truskawki)

Pierwszy krok to przygotowanie rozczynu – drożdże kruszymy do dużego kubka, dodajemy łyżkę cukru, trzy łyżki mąki  i ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

 Wooden Toys drewniana duża kuchnia retro, 379 zł; PW Toys duża kuchnia dla dzieci; 80 zł; Wooden Toys, drewniana kuchnia Sofia Cream, 315 zł; więcej zestawów dla małych kucharzy znajdziecie TUTAJ

Po tym czasie dodajemy wszystkie inne składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy – aż do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne i łatwo da się odkleić od ręki (gdy zbyt przywiera, dodajemy trochę mąki). Trwa to ładnych parę minut, więc ręka może rozboleć, ale nie żałujcie siły! No dobra, możecie też użyć miksera i wyrobić je hakiem, ale każda gospodyni wam powie, że maszyna nigdy nie zrobi tak, jak człowiek, i coś w tym jest. Gotowe ciasto formujemy w kulę, wstawiamy do miski, przykrywając folią spożywczą i dajemy czas na  na wyrośnięcie – około 1,5-2 godzin.

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią – by pozbyć się powietrza, przez krótką chwilę ponownie zagniatamy, a później przekładamy do prostokątnej foremki wysmarowanej masłem. Znów odstawiamy na godzinę, by ciasto podwoiło objętość. Po tym czasie na ciasto wykładamy owoce (rabarbar tniemy na 1,5 centymetrowe kwadraty, truskawki na ćwiartki), na wierzch wysypujemy kruszonkę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (góra-dół). Po pół godziny zwiększamy na 20 minut temperaturę do 180 stopni. Gotowe!

PS. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, choć ciepłe też wyśmienite ;-)

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.