Bez nich nie wyobrażamy sobie lata! Wiemy, jak cieszyć się nimi cały rok!

0

Za ich smakiem tęsknimy przez cały rok, a gdy w końcu się pojawią, staramy się nimi jak najbardziej nacieszyć. Sezon na truskawki trwa w najlepsze! Te pyszne, słodkie owoce są symbolem polskiego lata i szkoda by było nie zachować ich smaku na dłużej. Przedstawiamy przepisy na najlepsze truskawkowe przetwory, które pozwolą Ci zamknąć w słoiku niezapomniany aromat lata.

Autor: Anna F.

przetwory z truskawek przepisy

Domowe przetwory z truskawek to najlepszy, zaraz po mrożeniu, sposób na zachowanie smaku lata przez resztę miesięcy. Co więcej, dżemy domowej roboty zastąpią Twojej rodzinie słodkie przekąski ze sklepowych półek.

1. Tradycyjny dżem truskawkowy

Składniki:

  • 1 kg umytych i obranych truskawek
  • 800 g cukru
  • sok z 1 cytryny

Zasyp truskawki cukrem i pozostaw na 2 godziny, aby puściły sok. Następnie przełóż je do garnka i wyciśnij sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zwiększ ogień tak, aby masa zaczęła lekko bulgotać, i przesmaż truskawki – raz na jakiś czas pozbądź się powstającej na ich powierzchni piany. Dżem powinien się smażyć około 3 godzin. Po upływie tego czasu sprawdź gęstość dżemu – wylej kroplę na mocno schłodzony spodek i umieść na minutę w zamrażalniku. Po tym czasie przejedź po dżemie palcem – masa powinna się zmarszczyć i zachować uzyskany kształt.

Jeśli dżem jest gotowy, przestudź go lekko i przelej do wyparzonych słoików. Mocno dokręć pokrywki i postaw słoiki do góry dnem na 24 godziny. Jeśli chcesz, możesz też zapasteryzować dżem, gotując słoiki w garnku z wrzątkiem.

2. Dżem z truskawek i rabarbaru

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 600 g truskawek
  • 250 g cukru
  • sok z połowy cytryny

Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki, a truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na połówki. Owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu przez około 6 godzin, regularnie mieszając i pilnując, by dżem się nie przypalił. Kiedy dżem zgęstnieje, przelej go do wyparzonych słoików i postaw dnem do góry aż do całkowitego wystygnięcia.

3. Sok truskawkowy

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru

Truskawki oczyść i pozbądź szypułek, po czym ułóż je w garnku posypując dokładnie cukrem. Następnie odstaw je na noc, aby wypuściły sok. Następnego dnia doprowadź sok do wrzenia na małym ogniu, odcedź owoce, a sok przelej do wyparzonych słoików (nie do pełna). Słoiki mocno zakręć i ustaw do góry dnem, pozostaw do wystygnięcia.

4. Truskawki w syropie

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1,5 kg cukru
  • 0,5 l wody

Truskawki umyj, oczyść i oddziel szypułki. W garnku zagotuj wodę z cukrem i dodaj truskawki, wymieszaj i odstaw na noc. Następnego dnia wyjmij owoce, a syrop ponownie zagotuj, ściągając pianę z jego powierzchni. Następnie odstaw i do garnka z powrotem włóż truskawki. Kolejnego dnia powtórz czynność i gotuj syrop przez 5 minut. Gorące owoce w syropie przelej do wyparzonych słoików, porządnie zakręć i pasteryzuj, gotując słoiki we wrzącej wodzie.

Tak przygotowane przetwory przywołają najlepsze letnie wspomnienia nawet w środku zimy. Smacznego!

Duży wybór słoików na przetwory z truskawek znajdziecie TUTAJ.

Na grafice wyróżniającej: Słoik Bauble 200 ml

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.