Data modyfikacji:

Bez nich nie wyobrażamy sobie lata! Wiemy, jak cieszyć się nimi cały rok!

Autor:

Za ich smakiem tęsknimy przez cały rok, a gdy w końcu się pojawią, staramy się nimi jak najbardziej nacieszyć. Sezon na truskawki trwa w najlepsze! Te pyszne, słodkie owoce są symbolem polskiego lata i szkoda by było nie zachować ich smaku na dłużej. Przedstawiamy przepisy na najlepsze truskawkowe przetwory, które pozwolą Ci zamknąć w słoiku niezapomniany aromat lata.

Autor: Anna F.

Domowe przetwory z truskawek to najlepszy, zaraz po mrożeniu, sposób na zachowanie smaku lata przez resztę miesięcy. Co więcej, dżemy domowej roboty zastąpią Twojej rodzinie słodkie przekąski ze sklepowych półek.

1. Tradycyjny dżem truskawkowy

Składniki:

  • 1 kg umytych i obranych truskawek
  • 800 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • Zasyp truskawki cukrem i pozostaw na 2 godziny, aby puściły sok. Następnie przełóż je do garnka i wyciśnij sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zwiększ ogień tak, aby masa zaczęła lekko bulgotać, i przesmaż truskawki - raz na jakiś czas pozbądź się powstającej na ich powierzchni piany. Dżem powinien się smażyć około 3 godzin. Po upływie tego czasu sprawdź gęstość dżemu - wylej kroplę na mocno schłodzony spodek i umieść na minutę w zamrażalniku. Po tym czasie przejedź po dżemie palcem - masa powinna się zmarszczyć i zachować uzyskany kształt.

    Jeśli dżem jest gotowy, przestudź go lekko i przelej do wyparzonych słoików. Mocno dokręć pokrywki i postaw słoiki do góry dnem na 24 godziny. Jeśli chcesz, możesz też zapasteryzować dżem, gotując słoiki w garnku z wrzątkiem.

    2. Dżem z truskawek i rabarbaru

    Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 600 g truskawek
  • 250 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki, a truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na połówki. Owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu przez około 6 godzin, regularnie mieszając i pilnując, by dżem się nie przypalił. Kiedy dżem zgęstnieje, przelej go do wyparzonych słoików i postaw dnem do góry aż do całkowitego wystygnięcia.

    3. Sok truskawkowy

    Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • Truskawki oczyść i pozbądź szypułek, po czym ułóż je w garnku posypując dokładnie cukrem. Następnie odstaw je na noc, aby wypuściły sok. Następnego dnia doprowadź sok do wrzenia na małym ogniu, odcedź owoce, a sok przelej do wyparzonych słoików (nie do pełna). Słoiki mocno zakręć i ustaw do góry dnem, pozostaw do wystygnięcia.

    4. Truskawki w syropie

    Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1,5 kg cukru
  • 0,5 l wody
  • Truskawki umyj, oczyść i oddziel szypułki. W garnku zagotuj wodę z cukrem i dodaj truskawki, wymieszaj i odstaw na noc. Następnego dnia wyjmij owoce, a syrop ponownie zagotuj, ściągając pianę z jego powierzchni. Następnie odstaw i do garnka z powrotem włóż truskawki. Kolejnego dnia powtórz czynność i gotuj syrop przez 5 minut. Gorące owoce w syropie przelej do wyparzonych słoików, porządnie zakręć i pasteryzuj, gotując słoiki we wrzącej wodzie.

    Tak przygotowane przetwory przywołają najlepsze letnie wspomnienia nawet w środku zimy. Smacznego!

    Duży wybór słoików na przetwory z truskawek znajdziecie TUTAJ.

    Na grafice wyróżniającej: Słoik Bauble 200 ml

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!