Puszyste placki z dyni. Na dobry początek dnia!

0

Sezon na dynie rozpoczęty! Jeżeli nie macie pomysłów na pożywne śniadania, łapcie ten – na placki z dyni. Są łatwe w przygotowaniu i – co ważne – smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadmiar z poranka może z powodzeniem wylądować w śniadaniówce albo posłużyć jako podwieczorek. Polecam!

Można robić placki z surowej dyni, nam dużo bardziej posmakowała jednak wersja, w której główne skrzypce gra przecier z upieczonej dyni. Potrzebujemy około 600 g. To właściwie jedyny drobny minus przepisu – że chwilę wcześniej trzeba włożyć kawałki dyni do piekarnika i piec około 40 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu odkrawamy skórkę i blendujemy dynię na gładką masę. Później dodajemy dwie łyżki stopionego masła (może być olej kokosowy), dwa jaja i dwie łyżki cukru (może być miód lub ksylitol) oraz przesianą szklankę mąki wymieszaną z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptą soli.

Wszystko delikatnie mieszamy rózgą lub mikserem na niskich obrotach. Smażymy bez tłuszczu, na wolny ogniu, ok. dwie minuty z każdej strony. Moje dzieciaki zajadały same placki posypane pudrem, ale mąż narzekał, że w smaku są bardzo mdłe – dlatego dostał dżem z czarnej porzeczki i taki, lekko kwaskowaty dodatek i Wam polecam. Smacznego!


Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.