Data modyfikacji:

Pyszna szarlotka na maślanym spodzie (PRZEPIS)

Autor: Justyna Mazur

Jesień w naszej kuchni pachnie cynamonem i jabłkami. Dodajemy je do porannej owsianki/jaglanki, a gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, robimy ciasto. Sami przyznajcie - nie ma nic lepszego niż klasyczna szarlotka z chrupiącym wierzchem i na maślanym spodzie...

Zazwyczaj ciasto wychodzi spod mojej ręki (TUTAJ znajdziecie przepis na jabłecznik w mojej wersji), ale dzisiaj czekała na mnie niespodzianka - przepyszna szarlotka w wydaniu duetu Dziedzic Tata Dziedzica. Szybsza i prostsza niż ta, którą robię ja, ale w smaku niczym jej nie ujmuje. Ba! Dziedzic wydał podobno nawet werdykt, że jest lepsza, ale pod moją nieobecność, więc nie mogę potwierdzić autentyczności tej recenzji. Jedno jest jednak pewne - jeżeli ją zrobicie, na pewno nie pożałujecie! :-)

Prosta szarlotka na maślanym spodzie

Kruche ciasto:

  • 200 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • Masa z jabłek:

  • 1,5 kg obranych i pokrojonych na plastry jabłek (najlepsza odmiana to szara reneta)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)
  • Wszystkie składniki na kruche ciasto energicznie zagniatamy, a gdy masa jest jednolita, formujemy z niej kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Jeżeli chcecie nieco "odchudzić" ciasto, można użyć 100 g mąki owsianej i 200 pszennej albo orkiszowej jasnej.

    Masa z jabłek: Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, cukier (jeżeli używamy), cynamon, i prażymy całość na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu co czasu mieszając.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na trzy części - dwoma wylepiamy dół foremki wysmarowany masłem,, jedną zostawiamy na górę; wykładamy uprażone jabłka, na górę kładziemy resztę kruchego ciasta, formując go w kratkę (można też porozrzucać kawałki w formie kruszonki). Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez około 60 minut, później - jeżeli mamy taką opcję w piekarniku - podpiekamy jeszcze sam dół przez około 10 minut.

    Smacznego!

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!