Sernik na święta na kruchym cieście. Zawsze wychodzi!

0

Mówi się, że sernik po wyjęciu z piekarnika opada. Mam na to sposób, który w żaden sposób nie szkodzi ani jego smakowi, ani wyglądowi. Poznajcie przepis na perfekcyjny przepis na święta! TEKST: Katarzyna Berg

Najważniejsze w moim serniku na święta jest to, że wychodzi absolutnie zawsze – w zasadzie nie ma opcji by nie wyszedł! Jeśli zatem zdarzyło Wam się „położyć” sernik, bierzcie ten przepis w ciemno i jedzcie w każdej postaci – na zimno, na ciepło i z czym chcecie na wierzchu, choć mojej ulubionej wersji na imię kajmak.

Sernik na święta: Uwaga z gotowaniem puszek!

Zdradzę Wam, że kajmak zawsze kupuję gotowy, bo smakuje niemal identycznie jak ten zrobiony w domu. Jeżeli Wy wolicie jednak przygotować go sami, apeluję o szczególną ostrożność! Najlepiej, by puszka z mlekiem kondensowanym nie miała zawleczki – to zminimalizuje ryzyko wybuchu. Puszka musi być w całości zanurzona w wodzie (gdy woda wyparuje, dolewamy, to ważne!), a garnek – dla bezpieczeństwa – przykryty pokrywką. Uwaga! Puszkę otwieramy dopiero wtedy, gdy dokładnie wystygnie.

Sernik na święta Bożego Narodzenia

Na spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 kostki zimnego masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Na sernik:

  • Kilogram półtłustego sera
  • Szklanka cukru
  • Laska wanilii
  • 6 jajek
  • Kostka miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Na wierzch:

  • Puszka kajmaku
  • Płatki migdałowe

Ciasto kruche robię w dłoniach. Mieszam zimne masło pokrojone na małe kosteczki z mąką, cukrem i solą i rozdrabniam w palcach. Najlepiej robić to w misce, bo wtedy mąka nie znaczy całej kuchni. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany. Drobne kuleczki ciasta kruchego wysypuję na tortownicę, ale potem utwardzam i wygładzam; palcami robię spód i boki na wysokość 3 cm i wstawiam do piekarnika (200 st.C) na 10 min.

Gdy się delikatnie podpiecze, wyjmuję i studzę, ale piekarnika nie wyłączam.

W odróżnieniu od kajmaku, ser lubię zrobić sama. Jeszcze do niedawna walczyłam z makutrą i ucieraniem. Było to w pewien sposób ciekawe i mocno integrujące zajęcie, gdyż wymagało zmian w ucieraniu. Ucierał więc dziadek i babcia, matka i sąsiadka aż pewnego razu…makutra, upadając, pogrzebała się sama. Wtedy odkryłam moc zwykłego blendera!

Najpierw, po nałożeniu rózgi robię z żółtek i cukru kogel – mogel. Białka na ten czas zostają w pojemniku w lodówce. Jeśli będą zimne, lepiej się ubiją. Gdy kogel – mogel jest już aksamitny, zmieniam rózgę na blendujące noże i dodaję po kawałku białego sera, posiekaną laskę wanilii i 3 łyżki mąki. I niczego więcej, bo gdy kiedyś dodałam rodzynek lub żurawiny, to dzieciaki palcami wydłubywały. Blednuję aż do uzyskania absolutnie gładkiej masy. Jeśli nie używałyście nigdy blendera, koniecznie spróbujcie! Robi idealną masę szybko i ma tę przewagę na mikserami, że pozwala uniknąć mycia wszystkich części skomplikowanego miksera. W osobnym naczyniu ubij rózgą białka na bardzo sztywno i dodaj do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając.

Przelej masę na chłodne, kruche ciasto i wsadź do piekarnika na około 45 min. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką, czy nie jest w środku surowe. Wyłącz piekarnik, otwórz delikatnie drzwiczki i pozwól ciastu jeszcze w nim posiedzieć, by powoli wytracał temperaturę.

Gdy wyłączysz piekarnik i ciasto będzie się w nim studzić, otwórz puszkę z kajmakiem i przenieś masę do rondelka. Na bardzo niskim ogniu podgrzewaj ją, by zrobiła się płynna. Po co? Zniszczysz wierzch sernika, jeśli będziesz próbowała rozprowadzić na nim gęstą masę. Poza tym, zawsze miałam wrażenie, że sernikowi robi lepiej, jeśli jego temperatura spotka się z podobną temperaturą wierzchu. Gdy więc sernik lekko przestygnie, przelej płynną masę kajmaku na wierzch i posyp płatkami. Pozwól mu ostygnąć, choć nie tak całkiem do końca, bo doświadczenie podniebienia mówi mi, że wersja lekko ciepła z uciekającym na boki kajmakiem jest po prostu niekończącą się historią. Bo nie liczcie na to, że na jednym kawałku się skończy!

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.