Data modyfikacji:

Sernik na zimno z truskawkami - ciasto idealne na upały

Autor: Justyna Mazur

Upał nie nastraja do stania przy piekarniku, prawda? Gdy za oknem milion stopni i nie wyobrażacie sobie pieczenia, ale przygotować coś trzeba, bo zapowiedzieli się goście, albo naszedł was mały głód, radzę postawić na przepyszny sernik na zimno z truskawkami. Nie dość, że osiągnięcie efekt wow, to jeszcze zamiast rozgrzanego pieca będzie otwierać lodówkę. Same plusy!

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami jest odrobinę bardziej czasochłonny od tradycyjnego sernika. Tam wystarczy tylko wszystko zmieszać, przełożyć do formy i wstawić do pieca. Tu trzeba prace wykonywać etapami - najpierw czekając aż stężeje masa serowa, a później galaretka. Ale to jedyna niedogodność. Poza tym sernik jest banalny w przygotowaniu. Nie ma prawa się nie udać!

ZOBACZ KONIECZNIE: Pavlova. Przepis na idealny tort bezowy z mascarpone

Ja do sernika na zimno z truskawkami, zamiast namoczonej żelatyny, dodaję po prostu dwa opakowania rozpuszczonych galaretek, które wzbogacają smak masy serowej. Muszą być w jasnym kolorze (brzoskwiniowe, agrestowe, cytrynowe). Na wierzch idzie tradycyjnie galaretka truskawkowa. Zobaczcie przepis!

Sernik na zimno z truskawkami (tortownica ok 26 cm)

  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (do masy serowej)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (na górę)
  • 120 g cukru pudru lub ksylitolu
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1000 g twarogu sernikowego
  • 1 opakowania biszkoptów wrocławskich
  • świeże truskawki
  • Zaczynamy od galaretek - rozpuszczamy je w 1/2 litra gorącej wody (truskawkowe osobno i brzoskwiniowe osobno) i czekamy aż zaczną tężeć. Aby przyspieszyć ten moment, wystudzone można włożyć do lodówki.

    CZYTAJ TEŻ: 5 pomysłów na szybkie desery z truskawkami

    W rondelku topimy masło, lekko studzimy, dodajemy do niego cukier puder lub ksylitol i masę serową, dokładnie mieszamy, dolewając tężejącą galaretkę brzoskwiniową (nie może być gorąca!). Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wylewamy na nie  masę serową, wkładamy do lodówki. Gdy masa będzie sztywna, wykładamy na nią pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Chłodzimy aż do całkowitego stężenia galaretki. Gotowe!

    Kiedy jest najlepszy moment, do wyłożenia galaretki? Gdy jest już związana i zaczyna tworzyć grudki. Jeżeli zbyt późno to zrobiliście i grudki są bardzo widoczne na wierzchu ciasta, możecie uratować sytuację, gładząc powierzchnię gorącą łyżką.

    pomysł na szybki deser w upalne dni - lody z soków owocowych albo jogurtu; Tescoma foremki Bambini; od 19,90 zł

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!