Sezon na rabarbar rozpoczęty! Czas na przepyszne drożdżówki! (PRZEPIS)

0

Jest coś wyjątkowego w rabarbarze, ale kocham go nie tylko za smak, ale też za to, że zwiastuje lato. A że patrząc za okno ciężko sobie wyobrazić, że kiedykolwiek będzie ciepło, wakacje postanowiłam przywołać zapachem. Tym sposobem w naszej kuchni kończy się własnie piec  pierwsze w tym sezonie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. Łapcie przepis, jest obłędne!

Ciasto można upiec w zwykłej, prostokątnej blaszce, ale ja wolę je w formie muffinek – nie trzeba kroić ;-)

Muffiny drożdżowe z rabarbarem i truskawkami (10-12 sztuki)

  • 150 g mleka
  • 8 g świeżych drożdży
  • 170 g mąki pszennej (u nas orkiszowa jasna)
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g płynnego, wystudzonego masła
  • 2 jaja
  • 4 łodygi rabarbaru

kruszonka:

  • Sześć łyżek mąki
  • Trzy łyżki cukru
  • Trzy łyżki zimnego masła

Drożdże rozrabiamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku z łyżeczką cukru i mąki, mieszamy. Zostawiamy na 15 min. Po tym czasie czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy, mąkę, masło, sól, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy mikserem (końcówka – hak) tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Rozkładamy ciasto do foremek na muffiny (tradycyjnie, do 3/4 wysokości) i zostawiamy przykryte, w ciepłym miejscu na ok. 60 min.- powinny pięknie wyrosnąć. Po tym czasie ciasto posypujemy pokrojonym w kostkę, obranym rabarbarem i drobnym truskawkami (o tej porze mrożone), lekko wgniatając owoce w ciasto. Na wierzch rozkładamy kruszonkę (przygotowujemy ją rozdrabniając palcami masło i mieszając je z cukrem oraz mąką – do powstania małych kuleczek). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min. Najlepsze, oczywiście, na ciepło ;-) A jak zostanie Wam trochę owoców, wypróbujcie budyń jaglany.

rab

Rabarbarowo-truskawkowy budyń jaglany

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 250 g truskawek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody)
  • 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • miód lub syrop z agawy (ew. brązowy cukier)
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

Truskawki kroimy, rabarbar obieram z włóknistej skórki i kroimy. Przekładamy składniki do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika do momentu, aż zmiękną (ewentualnie dusimy w rondelku). Wyciągamy naczynie i rozgniatamy zawartość na gładką masę (można zmiksować). Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i płuczemy kilkukrotnie na gęstym sitku zimną wodą. Warto się do tego przyłożyć, by kasza nie była gorzka. Wypłukaną przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem roślinnym. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu.

Kaszę łączymy z musem rabarbarowo-truskawkowym i dosładzamy miodem. Jeżeli budyń jest za rzadki, możemy go jeszcze chwilę podgotować, żeby kasza wchłonęła nadmiar płynu. Następnie całość miksujemy na gładką masę. Smacznego!

 

Udostępnij

Zostaw komentarz