Sezon na rabarbar rozpoczęty! Czas na przepyszne drożdżówki! (PRZEPIS)

0

Jest coś wyjątkowego w rabarbarze, ale kocham go nie tylko za smak, ale też za to, że zwiastuje lato. A że patrząc za okno ciężko sobie wyobrazić, że kiedykolwiek będzie ciepło, wakacje postanowiłam przywołać zapachem. Tym sposobem w naszej kuchni kończy się własnie piec  pierwsze w tym sezonie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. Łapcie przepis, jest obłędne!

Ciasto można upiec w zwykłej, prostokątnej blaszce, ale ja wolę je w formie muffinek – nie trzeba kroić ;-)

Muffiny drożdżowe z rabarbarem i truskawkami (10-12 sztuki)

  • 150 g mleka
  • 8 g świeżych drożdży
  • 170 g mąki pszennej (u nas orkiszowa jasna)
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g płynnego, wystudzonego masła
  • 2 jaja
  • 4 łodygi rabarbaru

kruszonka:

  • Sześć łyżek mąki
  • Trzy łyżki cukru
  • Trzy łyżki zimnego masła

Drożdże rozrabiamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku z łyżeczką cukru i mąki, mieszamy. Zostawiamy na 15 min. Po tym czasie czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy, mąkę, masło, sól, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy mikserem (końcówka – hak) tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Rozkładamy ciasto do foremek na muffiny (tradycyjnie, do 3/4 wysokości) i zostawiamy przykryte, w ciepłym miejscu na ok. 60 min.- powinny pięknie wyrosnąć. Po tym czasie ciasto posypujemy pokrojonym w kostkę, obranym rabarbarem i drobnym truskawkami (o tej porze mrożone), lekko wgniatając owoce w ciasto. Na wierzch rozkładamy kruszonkę (przygotowujemy ją rozdrabniając palcami masło i mieszając je z cukrem oraz mąką – do powstania małych kuleczek). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min. Najlepsze, oczywiście, na ciepło ;-) A jak zostanie Wam trochę owoców, wypróbujcie budyń jaglany.

rab

Rabarbarowo-truskawkowy budyń jaglany

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 250 g truskawek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody)
  • 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • miód lub syrop z agawy (ew. brązowy cukier)
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

Truskawki kroimy, rabarbar obieram z włóknistej skórki i kroimy. Przekładamy składniki do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika do momentu, aż zmiękną (ewentualnie dusimy w rondelku). Wyciągamy naczynie i rozgniatamy zawartość na gładką masę (można zmiksować). Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i płuczemy kilkukrotnie na gęstym sitku zimną wodą. Warto się do tego przyłożyć, by kasza nie była gorzka. Wypłukaną przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem roślinnym. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu.

Kaszę łączymy z musem rabarbarowo-truskawkowym i dosładzamy miodem. Jeżeli budyń jest za rzadki, możemy go jeszcze chwilę podgotować, żeby kasza wchłonęła nadmiar płynu. Następnie całość miksujemy na gładką masę. Smacznego!

 

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.