Syrop z pędów sosny na jesienne chorowanie. To już ostatni dzwonek, by go przygotować!

0

Nie będę ściemniać, że od lat go robię i działa, bo robię po raz pierwszy. Ale słyszałam tyle o nim dobrego, że i Was do tego namawiam – właśnie teraz jest ostatni moment, by go przygotować. Syrop z młodych pędów sosny jest banalny do zrobienia, a świetnie działa na kaszel, katar i ogólne rozbicie. Jesienią, gdy dzieciaki po wakacjach ruszą do przedszkoli i szkół, będzie wart milion dolców, mówię Wam!

Syrop z młodych pędów sosny zwany jest też syropem majowym i zazwyczaj robi się go w drugiej połowie miesiąca. Ale piękne lato mamy tej wiosny, dlatego wszystko, także sosny, rośnie szybciej niż zwykle. Z tego względu, jeżeli myśleliście o przygotowaniu mikstury, radzę, by robić to właśnie teraz – za chwilę pędy już nie będą się do tego nadawały.

Syrop z pędów sosny (jeden mały słoik)

  • kilkanaście młodych pędów sosny
  • cukier (u mnie cukier trzcinowy) lub miód
  • spirytus (opcjonalnie)

Pędy delikatnie łamiemy (radzę używać rękawiczek, bo żywica zaklei wam palce) przy nasadzie. Nie ogałacamy jednego drzewa do zera! Wybieramy kilka. Im stoją dalej od cywilizacji i zanieczyszczeń, tym oczywiście lepiej.

Pędy tego samego dnia kroimy na mniej więcej 1,5-centymetrowe kawałki, wyciągamy wszystkie mrówki i innych dotychczasowych mieszkańców i wrzucamy do słoika, całość zasypując cukrem lub miodem. W wersji dla dorosłych dolewamy, wedle uznania, ciut prądu, czyli np. spirytusu. Syrop niemal gotowy!

Leifheit, słoik z hermetycznym zamknięciem, 19 zł

Słoik zamykamy niezbyt szczelnie i odkładamy na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, od czasu do czasu mieszając zawartością – by cukier się rozpuścił. Nie przejmujcie się ciemniejącymi pędami ani nalotami na nich – to normalna rzecz. Gdy mikstura nabierze herbacianego koloru, zlewamy całość przez gazę, dociskając pędy, do wyparzonego słoika dobrze go zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Tak przygotowany syrop może podobno stać nawet przez rok, bo konserwuje go cukier.

Syrop z sosny można pić profilaktycznie – jedną łyżkę dziennie, albo w okresie wylęgającego się choróbska (łyżka dwa (dzieci) lub trzy (dorośli) razy dziennie). Jest świetny na kaszel, bolące gardło i ogólnie wszystkie infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych. Syrop jest bogaty w sole mineralne, węglowodany i witaminę C .

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.