Szejki na IQ. 5 przepisów na domowe napoje, które pokochają dzieciaki

0

Gdy wiele lat temu przeczytałam skład popularnych napojów dla dzieci, złapałam się za głowę. Tony cukru, barwników i sztucznych składników. Od tego momentu zaczęliśmy podawać dzieciom do picia niemal tylko wodę. Ale się buntowały. Wtedy sami zaczęliśmy robić proste soki. Przy okazji okazało się, że wiele z nich działa korzystnie na mózg, poprawiając uwagę, koncentrację i pamięć. Oto 5 sprawdzonych przepisów. TEKST: Katarzyna Berg

Szejk na poniedziałek: Burak ze szpinakiem

Burak i szpinak – to połączenie, które nie brzmi dobrze, wiem. Ale jeśli dodać do nich pomarańcze, zapewniam was, że Wasza latorośl nawet nie zorientuje się, jakie składniki ukryliście w słodkim i pysznym musie. Odrobina buraka w połączeniu z sokiem pomarańczowym bardziej przypomina w smaku maliny, a szpinak napakowany żelazem jest tam kompletnie nie wyczuwalny. Korzyść? Żelazo sprawia, że mózg jest lepiej ukrwiony, a lepsze ukrwienie to wydajniejsza praca. Burak, podobnie jak szpinak również ma mnóstwo żelaza, ale poza nim także związków, które nawet czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. A co jest najlepsze przed odrobieniem lekcji? Dotlenienie. Pyszne i proste smoothie z buraka i szpinaku z mnóstwem witaminy C w pomarańczach to kapitalny sposób, by nasze dziecko nie tylko lepiej przyswajało cenne składniki, ale też …wiedzę.

(Pół świeżego buraka, garść baby szpinaku, 3 pomarańcze, kilka kostek lodu i wody – wszystko należy na gładko zblendować)

kliknij i zobacz słoik do picia

Szejk na wtorek: Czas na awokado!

Nie będę się znów rozpisywać się o właściwościach szpinaku, bo te doskonale już znacie. Ale o awokado warto napisać więcej. Ten tłusty i pyszny, o delikatnie orzechowym smaku owoc, to zastrzyk najbardziej cennych tłuszczów ( jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, omega 9, tych samych, które są najcenniejszym składnikiem oliwy z oliwek). A te kwasy mają niezwykle pozytywny wpływ nie tylko na odporność, ale także na pracę mózgu.

Jeśli awokado ze szpinakiem połączymy z mleczkiem kokosowym, to jeszcze bardziej podrasujemy działanie szejka. Tylko 100 g mleczka pokrywa niemal w połowie dzienne zapotrzebowanie na mangan, składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgowia.

(Połowa dojrzałego awokado, połowa puszki mleczka kokosowego, łyżka stołowa soku z cytryny, łyżka miodu, garść świeżego szpinaku – wszystko dokładnie zblendować na gładką masę)

Bidony Skip Hop ze stali nierdzewnej pszczółka i motylek, od 91 zł

Szejk na środę: Lemoniada pietruszkowa

Pewnie i Waszym dzieciakom nie raz zdarzało się wygrzebywać palcami zieloną pietruszkę z rosołu. Do jej liści, mojego Młodego przekonałam właśnie lemoniadą pietruszkową. Taki napój to o niebo większa dawka witaminy C, niż przyjmowanie nawet najbardziej polecanych suplementów. Wiecie, że zielona pietruszka ma spośród warzyw najwięcej tej witaminy. I choć jej dokonania na polu odporności są dziś często krytykowane, to trzeba pamiętać, że bardziej w tej krytyce chodzi o przyswajanie niż skuteczność. Ta w tabletkach przyswajana jest śladowo, za to ta z naturalnych produktów w znacznym stopniu, co by sugerowało, że po najlepsze składniki lepiej wybrać do warzywniaka niż do apteki. Jeśli chodzi o jej potencjał intelektualny to wygląda to mniej więcej tak: wolne rodniki uszkadzają neurony, a witamina C, jako silny przeciwutleniacz stawia im solidny opór

(Natka pietruszki, 1 i 1/2 cytryny bez skórki i pestek, 1/2 litra wody, kilka kostek lodu i wszystko blendujemy na gładko w mikserze.)

Szejk na czwartek: Domowy „Kubuś”

Zamiast Kubusia, którego długa świeżość po odkręceniu już powinna budzić wątpliwości, lepiej go zrobić samemu. Ze świeżej marchwi, pomarańczy i cytryny. Takie połączenie to znów niezły kop witaminy C, ale też i betakarotenu. A ten składnik jest zaliczany do tych, które chronią mózg przed udarem, ale także poprawiają w znaczącym stopniu funkcje poznawcze.

(1 marchew, 3 obrane i wypestkowane pomarańcze, 1 cytryna, 1/2 litra wody i kilka kostek lodu, które w przypadku tak twardych warzyw jak marchewka, nieźle rozprawiają się z jej rozdrobnieniem. Marchew pozostawia w ustach delikatny mus. Można go oddzielić, używając sitka, ale ja zostawiam, bo to właśnie w nim jest najwięcej cennych składników)

kubek termiczny z Tygryskiem, 30 zł

Szejk na piątek: bananowo-czekoladowa uczta

Jak piątek, to uczta z czekoladą. Do tego nie będziecie musieli namawiać dzieciaków. 3 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczamy, dodajemy 1/2 puszki mleczka kokosowego i 2 banany. Miksujemy na gładką masę i obserwujemy jak w mgnieniu oka pochłania cenne składniki Mały Uczeń. A wśród tych składników jest potas ( to z banana) i magnez ( z czekolady). Połączenie magnezu i potasu jest nie tylko świetne w procesie nauki, ale także likwidowania stresu i agresji.

I jeszcze jedno: jeśli te przepyszne szejki (za ich smak ręczę głową, a skuteczność dowodzą naukowe opracowania) zapakujecie w byle co, to efekt WOW będzie mniejszy. Jakoś to tak działa w naszej głowie, że im ładniej coś podane, tym chętniej jedzone. Stąd kilka naszych propozycji fajnych bidonów i słoików na szejki.

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.