Szybkie ciastka maślane. Bez białej mąki!

0

Co powiecie na pyszne, błyskawiczne ciastka maślane? Są idealne po popołudniowej herbaty (jesień idzie, nie ma na to rady…), a robiąc je stracicie jakieś siedem-osiem minut (włącznie z pozmywaniem!). Polecam! 

Spokojnie! Pamiętam, że blog parentingowy, dlatego nie proponuję Wam klasycznych, maślanych ciastek na pszennej mące i z toną cukru. ;-) Zmodyfikowałam przepis, by ciastka były zdrowsze i bardziej pożywne.

Owsiane ciastka maślane

  • 250 g zmielonych na mąkę płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej
  • jajko
  • 100 g miękkiego masła (może
  • 50 g erytrolu (może być cukier trzcinowy lub ksylitol)
  • ziarenka z połowy wydrążonej laski wanilii (opcjonalnie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wkładamy do miski i łączymy palcami lub mikserem aż powstanie jednolite ciasto. Możemy je schłodzić ok. godziny w lodówce, ale ja zazwyczaj rezygnuję z tego kroku i od razu przechodzę do rzeczy, czyli – biorę po łyżeczce ciasta, formuje z niego kulkę, którą następnie spłaszczam delikatnie i posypuję siekanymi orzechami arachidowymi (można je też obtoczyć w cukrze). Piekę w 170 stopniach (góra-dół) przez 17-20 minut. Z podanych proporcji wychodzi około 20 ciasteczek. Dzieciaki je uwielbiają, ale nie wiem, co jest większą atrakcją – konsumpcja, czy przygotowywanie.

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.