Data publikacji:

Obłędny tort bezowy. Prosty i szybki do zrobienia (PRZEPIS)

Autor: Justyna Mazur

Co z tego, że godzinami stałam przy garach i przygotowywałam przystawki oraz eleganckie mini-desery - królową imprezy i tak została banalna w przygotowaniu Pavlova! Rozumiecie?! Paczka cukru i kilka białek! ;-) Jeżeli chcecie zrobić furorę na przyjęciu urodzinowym (i każdym innym!), bierzcie ten przepis na tort bezowy i działajcie! Goście nie uwierzą, że ciacho nie jest z cukierni!

Napisałam - banalny, i tort bezowy rzeczywiście taki jest. Ale tylko pod jednym warunkiem - że ściśle trzymacie się kilku bardzo ważnych zasad. Beza to mściwa bestia - wystarczy, że mały szczegół nie zagra, i już klapa po całości - ciacho można wywalić do kubła. Co zatem robić, by odnieść spektakularny sukces? Już mówię.

  • Bezwzględnie czyste i suche naczynie do ubijania piany oraz DOKŁADNIE oddzielone białka od żółtek. Bez tego ani rusz!
  • Cukier. Jeżeli jesteście fanami - ja jak - modyfikowania przepisów pod siebie i dosypywania znacznie mniejszych ilości cukru, by było choć odrobinę fit, muszę was zmartwić - z bezą to nie przejdzie. Dlatego - zamykamy oczy, zapominamy o wyrzutach sumienia (wszak dziecko ma urodziny tylko raz do roku!) i cukru wsypujemy dużo, baaaardzo dużo (a dokładnie - 55-60 g na każde białko)
  • Długie, skrupulatne ubijanie - najpierw samych białek - na sztywno, później - białek z tą toną wcześniej odmierzonego cukru
  • Dodatki. Dzięki odrobinie soku z cytryny i mąki ziemniaczanej tort bezowy będzie kruchy na zewnątrz i puszysty, lekko ciągnący się w środku
  • Temperatura. Beza, od razu po ubiciu, musi trafić do nagrzanego piekarnika. Niektórzy pieką ją przez kilka pierwszych minut w 180 stopniach, ale w moim piekarniku to stanowczo za dużo - wystarczy 160. Później skręcamy temperaturę i suszymy przez 1,5 godziny.
  • Tort bezowy - u nas absolutny hit przyjęcia urodzinowego

    Tort bezowy - przepis

  • 6 dużych białek (240 g)
  • szczypta soli
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Białka (bardo starannie oddzielone od żółtek) ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (3-4 minuty). Po tym czasie partiami dosypujemy cukier - kolejną część wsypujemy, gdy poprzednia dobrze się rozpuści. Miksujemy aż do uzyskania bardzo gęstej, sztywnej i lśniącej masy (6-7 minut), pod koniec dodając łyżeczkę soku z cytryny (może być też ocet winny) i łyżeczkę skrobii.

    Masę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy okrąg (można narysować na papierze wcześniej koło - o średnicy około 22 cm, ale ja to robię na oko), szpatułką wyciągając pianę lekko ku górze. Pieczemy w 160 stopniach (góra-dół) przez pierwszą minutę, a później skręcamy piekarnik do 140 stopni i suszymy bezę przez kolejne 1,5 godziny. Upieczoną zostawiamy w piekarniku, by całkowicie wystygła. Beza powinna wyrosnąć, może też popękać - to normalne. Prawidłowo upieczona będzie chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku.

    /urodzinowy-rainbow-cake-prostsze-niz-myslisz/

    Tort bezowy wykańczamy, kładąc na górę bitą śmietanę (u nas zazwyczaj z dodatkiem mascarpone) i kwaśne owoce. Na tort o rozmiarach podanych na górze zużywam pół litra kremówki i 200 g mascarpone (śmietankę - bardzo mocno schłodzoną - ubijam na szybkich obrotach z niewielką ilością cukru pudru, a później łączę - już na mniejszych obrotach - z mascarpone). Palce lizać!