Data modyfikacji:

Wyborne, letnie ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą (PRZEPIS)

Autor: Justyna Mazur

Kruchy spód, na nim budyń, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Brzmi wspaniale, prawda? Tak samo smakuje! Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego połączenia, zachęcam! Dla mnie to kwintesencja lata i deser idealny na leniwe, upalne popołudnie.

Ciasto smakuje obłędnie; jeżeli spodziewacie się gości, na których chcecie zrobić wrażenie, będzie idealne! Fakt, trzeba się przy nim ciut napracować, ale zaręczam, że warto. Porzeczki możecie zastąpić innymi owocami - np. jagodami, ale dla mnie właśnie ta wersja, którą znajdziecie poniżej, jest najlepsza.

Ciasto kruche spokojnie można upiec dzień wcześniej.

Ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą

kruchy spód

  • trzy żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • trzy łyżki cukru
  • owoce:

  • 0,5 kg czerwonej porzeczki (mogą być jagody albo maliny)
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia porzeczek
  • masa budyniowa:

  • budyń waniliowy z cukrem
  • pół litra mleka
  • beza:

  • trzy białka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Składniki na ciasto kruche zagniatamy energicznie razem, formujemy kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepiamy formę uprzednio wysmarowaną masłem (można też nie smarować, a wyłożyć papierem do pieczenia), przykrywamy folią i rozkładamy obciążniki - (jeżeli nie macie profesjonalnych kulek do pieczenia tarty, jak na zdjęciu poniżej, może być np. fasola) - chodzi o to, by ciasto nie urosło. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie ściągamy folię i obciążniki i jeszcze dopiekamy 10 minut.

    ceramiczne kulki - obciążniki do pieczenia kruchych ciast; od 37 zł

    Gdy ciasto siedzi w piekarniku, przygotowujemy budyń według wskazówek na opakowaniu. Ważne, by proszek dokładnie wmieszać z mlekiem, tak by nie powstały grudki, bo będą one wyczuwalne w cieście.

    Porzeczki oddzielamy od gałązek, myjemy, suszymy i mieszamy z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Czas na ostatni krok - przygotowanie bezy. Dokładnie oddzielone białka przez chwilę ubijamy ze szczyptą soli. Gdy zrobią się trochę sztywne, stopniowo, łyżka po łyżce dosypujemy cukru, patrząc, czy poprzednia partia się rozpuściła.  Ubijanie trwa kilka minut - na koniec masa musi być bardzo sztywna i błyszcząca. Na 15 sekund przed końcem dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

    Na kruche ciasto wykładamy budyń, na budyń porzeczki obtoczone w mące, na porzeczki - pianę z białek. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach, a później skręcamy piekarnik do 70 stopni i suszymy bezę przez 30 minut.

    Smacznego!

    Menuetti, forma do ciasta, od 19, 99 z zl

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!