Sałatka jest idealna na gorące, letnie popołudnia w duecie z kieliszkiem dobrze schłodzonego, białego wina. Do tego grzanki i wymarzony, wykwinty lunch gotowy! Melon doskonale równoważy ostry smak rukoli papryczki chili oraz słoność szynki parmeńskiej. Ciężko to opisać - trzeba spróbować :-) Bardzo, bardzo polecam! Dzięki sałatce na moment przeniesiecie się do Włoch - wyjdzie ciut taniej niż wycieczka! Poza walorami smakowymi ma też inną zaletę - przygotowuje się ją błyskawicznie (równie szybko znika).
Rukolę myjemy i suszymy, rozkładamy na talerze. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, obranego melona kroimy w kostkę, wszystko rozkładamy na rukoli. Przygotowujemy sos - szalotkę i papryczkę kroimy na drobną kostkę, dodajemy sok z połówki cytryny, łyżkę miodu i pół łyżki octu plus sól i pieprz do smaku. Sosem polewamy rukolę, melona i szynkę, na wierzch kładziemy duże, cienkie kawałki sera grana padano.
Smacznego!