Data publikacji:

Wykwintna sałatka po włosku: Rukola, szynka parmeńska i melon

Autor: Justyna Mazur

Zazwyczaj dzielę się z Wami przepisami na ciasta i inne rarytasy, które uwielbiają moje dzieci. Dzisiaj coś ekstra dla dorosłych - moja ukochana, letnia sałatka z szynką parmeńską, melonem, rukolą i grana padano. Można nią wkupić się w moje łaski, o czym przypomina sobie mój mąż, ilekroć coś przeskrobie ;-) 

Sałatka jest idealna na gorące, letnie popołudnia w duecie z kieliszkiem dobrze schłodzonego, białego wina. Do tego grzanki i wymarzony, wykwinty lunch gotowy! Melon doskonale równoważy ostry smak rukoli papryczki chili oraz słoność szynki parmeńskiej. Ciężko to opisać - trzeba spróbować :-)  Bardzo, bardzo polecam! Dzięki sałatce na moment przeniesiecie się do Włoch - wyjdzie ciut taniej niż wycieczka! Poza walorami smakowymi ma też inną zaletę - przygotowuje się ją błyskawicznie (równie szybko znika).

talerz? nie musi być nudny! INNE TALERZE

Sałatka z rukolą, szynką parmeńską i melonem (4 porcje)

  • opakowanie rukoli
  • mały, dojrzały melon
  • mała szalotka
  • pół papryczki chili
  • pół melona
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • grana padano na wierzch
  • sok z cytryny
  • miód
  • Rukolę myjemy i suszymy, rozkładamy na talerze. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, obranego melona kroimy w kostkę, wszystko rozkładamy na rukoli. Przygotowujemy sos - szalotkę i papryczkę kroimy na drobną kostkę, dodajemy sok z połówki cytryny, łyżkę miodu i pół łyżki octu plus sól i pieprz do smaku. Sosem polewamy rukolę, melona i szynkę, na wierzch kładziemy duże, cienkie kawałki sera grana padano.

    Smacznego!