Wykwintna sałatka po włosku: Rukola, szynka parmeńska i melon

0

Zazwyczaj dzielę się z Wami przepisami na ciasta i inne rarytasy, które uwielbiają moje dzieci. Dzisiaj coś ekstra dla dorosłych – moja ukochana, letnia sałatka z szynką parmeńską, melonem, rukolą i grana padano. Można nią wkupić się w moje łaski, o czym przypomina sobie mój mąż, ilekroć coś przeskrobie ;-) 

Sałatka jest idealna na gorące, letnie popołudnia w duecie z kieliszkiem dobrze schłodzonego, białego wina. Do tego grzanki i wymarzony, wykwinty lunch gotowy! Melon doskonale równoważy ostry smak rukoli papryczki chili oraz słoność szynki parmeńskiej. Ciężko to opisać – trzeba spróbować :-)  Bardzo, bardzo polecam! Dzięki sałatce na moment przeniesiecie się do Włoch – wyjdzie ciut taniej niż wycieczka! Poza walorami smakowymi ma też inną zaletę – przygotowuje się ją błyskawicznie (równie szybko znika).

talerz? nie musi być nudny! Kristoff, Fabryka porcelany, od 59 zł; kliknij i zobacz INNE TALERZE

Sałatka z rukolą, szynką parmeńską i melonem (4 porcje)

  • opakowanie rukoli
  • mały, dojrzały melon
  • mała szalotka
  • pół papryczki chili
  • pół melona
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • grana padano na wierzch
  • sok z cytryny
  • miód

Rukolę myjemy i suszymy, rozkładamy na talerze. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, obranego melona kroimy w kostkę, wszystko rozkładamy na rukoli. Przygotowujemy sos – szalotkę i papryczkę kroimy na drobną kostkę, dodajemy sok z połówki cytryny, łyżkę miodu i pół łyżki octu plus sól i pieprz do smaku. Sosem polewamy rukolę, melona i szynkę, na wierzch kładziemy duże, cienkie kawałki sera grana padano.

Smacznego!

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.