Przyjęło się myśleć, że jak ciasto, to i mąką - bez tego nie ma co mówić o pieczeniu. Tymczasem różnorodne doświadczenia kulinarne naszych znajomych oraz internautów i cenionych cukierników pokazują, że nie jest to wcale takie trudne! Zajrzyjcie do naszej (zapewne niekompletnej listy) i zabierajcie się do pieczenia.
Od stuleci ryż jest znanym składnikiem wypieków i słodkich deserów. Szczególną popularnością cieszą się one w krajach azjatyckich. Jest lekkostrawny i bardzo pożywny, a jego delikatny smak czyni go doskonałą bazą do wypieków. Układ trawienny dziecka bez trudu poradzi sobie z taką dawką węglowodanów.
Miłośnicy brownie wiedzą, że do tego ciasta nie trafia ani gram mąki. Podstawa jest gorzkie kakao. Dzięki niemu ciasto jest bajecznie, mocno czekoladowe. I nie zawiera wysokoprzetworzonej, oczyszczonej mąki.
...i innych nasion strączkowych, np. ciecierzycy, soi. Ciasto fasolowe czy ciecierzycowe ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy posmak. Serdecznie polecamy wersje czekoladowe, a także apetyczne i bardzo sycące babeczki - doskonałe na śniadanie! Nasiona strączkowe posiadają wiele cennych witamin oraz sporo białka. Te są bardzo potrzebne szkrabom w okresie rozwoju.
Królowa wszystkich kasz coraz częściej zaskakuje nas swoją wszechstronności w kuchni. Ciasta jaglane, babeczki, a nawet kruche ciasteczka nie raz królowały już na naszych stołach. Jeśli dobrze przygotujecie kaszę (tak, żeby straciła swoją goryczkę), to gwarantujemy, że maluchy i wy zakochacie się w niej po wsze czasy.
Kasza gryczana ma dość specyficzny smak. Nieprażona dobrze nadaje się do łagodniejszych wypieków. Ciemna, palona odmiana tymczasem doskonale sprawdza się w deserach o wyrazisnym smaku. Najpopularniejsze są wypieki o smaku czekolady. Dzieciaki kochają czekoladę...
Zmielone orzechy godnie zastępują mąkę na jej kulinarnej pozycji. Ciasta z "mąki" orzechowej mają intensywny smak i są bardzo aromatyczne. Orzechy są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co prawda obróbka termiczna zniszczy część ich zasobów, jednak organizm malca wciąż otrzymuje sporą dawkę omega!
To doskonała baza dla ciasteczek wielozbożowych oraz energetycznych batoników zbożowych dla małych sportowców. Kilka takich ciasteczek będzie świetnym urozmaiceniem zawartości pudełka na drugie śniadania każdego ucznia.
Amarantus jest bardzo silnym konkurentem naszej kaszy jaglanej. Może poszczycić się wieloma wartościowymi składnikami odżywczymi, a przy tym nie zawiera glutenu. Powstające na jego bazie ciasta są bardzo smaczne i mają podobną konsystencję do wypieków jaglanych. Werdykt: warto!