Zdrowe słodycze: Trzy pomysły na domowe pyszności

0

Głowicie się, co podać dziecku, by było jednocześnie dobre i szybkie w przygotowaniu? Zerknijcie na poniższe przepisy Kasi Gubały, mistrzyni kuchni roślinnej, a prywatnie – mamy pięciolatki. Polecam, testowałam na swoich dzieciach!

Zdrowe słodycze – Ciasteczka ryżowo-kokosowe z żurawiną

  • 2 szklanki mąki ryżowej (300 g)
  • 20 g mąki kukurydzianej lub gryczanej
  • 2 łyżeczki syropu z daktyli (karobu lub cukru trzcinowego)
  • ewentualnie 4–6 świeżych listków stewii (drobniusieńko posiekanych)
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oliwy (50 g)
  • garść żurawiny (50 g)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody (najpierw wlewamy 1/2 i sprawdzamy, czy wystarczy)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych (80 g)
  • 30 g siemienia lnianego
  • 50 g płatków ryżowych błyskawicznych (można więcej)
  • opcjonalnie: 50 g płatków jęczmiennych lub owsianych (uwaga na gluten!)

CZYTAJ TEŻ: Pyszne brownie z…fasoli. Dzieciaki je uwielbiają!

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto, czyli mąki, sól, oliwę, cukier, stewię, wodę. Miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i siemię lniane. Miksujemy. Dodajemy płatki ryżowe i owsiane. Miksujemy. Ważne, żeby uzyskać gęstą masę. Wszystkie składniki muszą się lepić, ale nie być zbyt wodniste. Można dodać odrobinę wody, jeśli czujemy pod palcami, że ciastka nie chcą się lepić i formować w kulkę. Na koniec dodajemy żurawinę. Miksujemy delikatnie. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki średnicy 2-3 cm. Spłaszczamy i układamy na blaszce. Najlepiej, żeby ciasteczka układać w odstępach około 3 cm. Z podanych składników wychodzi około 25-30 sztuk. Pieczemy 20 minut (góra-dół). Wyjmujemy jedno ciasteczko i próbujemy. Ewentualnie dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Wszystko zależy od składników i ilości wody. Dobrze, jeśli ciasteczka są minimalnie zarumienione, ale nie brązowe.

ZOBACZ KONIECZNIE: Wyśmienita, domowa chałwa. Potrzebne tylko dwa składniki!

Zdrowe słodycze – jabłka pieczone z ryżem, żurawiną i cynamonem

  • 4 jabłka
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • garść żurawiny (40 g)
  • odrobina cynamonu

Jabłka myjemy i wydrążamy ostrożnie gniazda nasienne za pomocą specjalnej wykrawaczki lub ostrym nożykiem. Ugotowany ryż mieszamy z bakaliami i cynamonem. Zapiekamy wszystko w piekarniku w temperaturze 200 stopni 15 minut lub nieco dłużej (w zależności od twardości jabłek i upodobań). Podajemy posypane cynamonem.

zdrowe słodycze można wyczarować z jabłek

Zdrowe słodycze – mango lassi z jogurtu sojowego

Tradycyjny napój prosto z Indii; ma wiele odmian i smaków.

  • 200 ml jogurtu sojowego
  • 100 g miąższu mango (ok. 1-2 owoców)
  • 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
  • szczypta kurkumy, kardamonu i kuminu

Mango kroimy w kostkę. Dodajemy do schłodzonego jogurtu. Przyprawiamy do smaku. Blendujemy na gładki koktajl. Podajemy schłodzone.

WSZYSTKIE PRZEPISY POCHODZĄ Z KSIĄŻKI KASI GUBAŁY –WARZYWA GÓRĄ. W środku znajdziecie 127 prostych autorskich przepisów pełnych smaków i zapachów sezonowej kuchni slow. Jest piękna, bardzo polecam!

 

Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.