Jeśli nie jesteś fanką gotowych zup ze słoiczków, bo obawiasz się, że nie dostarczają one malcowi odpowiednich wartości odżywczych, weź sprawy w swoje ręce i sama przygotuj swojej pociesze pyszny obiad. Prezentujemy kilka przepisów na zupki dla rocznego dziecka.
Menu dziecka można rozszerzyć zupkami jarzynowymi w postaci papek już w 6 miesiącu życia, jednak ich wzbogacenie o mięso czy jajko powinno nastąpić nie wcześniej niż 7 miesięcy po narodzinach. Zupę oraz dodatkowe składniki należy przygotowywać oddzielnie, a dopiero potem łączyć. Posiłki przygotowywane na wywarze mięsnym zalecane są dopiero po 10 miesiącu życia. Wówczas też mogą one mieć bardziej płynną konsystencję i zawierać rozgniecione lub starte warzywa. Roczna pociecha może jeść zupki z dodatkiem ziół oraz makaronu czy lanych klusek.
Pierwsza propozycja zupki dla rocznego dziecka to zupa-krem z brokuł. Do garnka z lekko osoloną wodą wrzuć różyczki brokułu i gotuj aż będą miękkie. W drugim garnku ugotuj pokrojone w grubą kostkę marchew, pietruszkę, 2 ziemniaki, ćwiartkę selera oraz cebuli. Odcedź wszystkie warzywa, połącz je i zmiksuj. Możesz dodać łyżkę jogurty naturalnego.
Inną zupkę odpowiednią dla rocznego dziecka przygotujesz z ziemniaka, marchewki, kalafiora oraz piersi z kurczaka. Do wywaru z piersi z kurczaka (pokrojonej w drobną kostkę) dodaj starte na grubej tarce warzywa i gotuj aż będą miękkie. Dodaj natkę pietruszki i bazylię. Zupę możesz zabielić mlekiem i wzbogacić kluseczkami lub ziemniakiem. Kurczaka możesz zastąpić indykiem lub królikiem.
Rocznemu dziecku możesz poddać też zupę rybną. Pokrój na drobne kawałki 3 różyczki brokułu, marchewkę, ćwiartkę selera, ziemniaka i kawałek pora, zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Rybę ugotuj na parze i pokrój na małe kawałeczki. Połącz składniki w całość, dopraw pieprzem i łyżeczką oliwy z oliwek i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Na koniec posyp natką pietruszki.