Data modyfikacji:

Chcecie do nieba? Zróbcie malinową chmurkę! (PRZEPIS)

Autor: Justyna Mazur

Pierwszy raz zrobiłam je na święta i od tej pory nie dają mi spokoju. Na pytanie - jakie ciasto na weekend, chóralnie krzyczą: Malinowaaaa chmurkaaaa!

Jak wiecie, staram się mocno ograniczać cukier i białą mąkę, ale w tym cieście to średnio wykonalne, bo jedną ze składowych jest chrupiąca beza. A że według prapolskiego przysłowia, "jak czegoś nie można ale się bardzo chce, to można", od czasu do czasu ulegam i wtedy na stół wjeżdża malinowe cudo. Jest obłędne i choć na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, wcale takie nie jest. Poza tym pracę można rozłożyć na dwa dni, a wtedy to już w ogóle łatwizna. Malinowa chmurka to maślany, kruchy spód, warstwa malin w galaretce i bita śmietana, którą wieńczy beza. Polecam!

Kruchy spód (można upiec dzień wcześniej)

  • 100 g masła (może być olej kokosowy)
  • 150 g mąki (u nas orkiszowa jasna)
  • 30 g cukru (u nas ksylitol)
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Mąkę energicznie mieszamy z tłuszczem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Po tym czasie wylepiamy ciastem formę prostokątną (ok. 20 x 30)  wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15-18 min. - aż się zezłoci.

  • 60o g malin (mogą być mrożone)
  • 3 malinowe galaretki
  • Galaretki rozpuszczamy w 600 g gorącej (ale nie wrzącej) wody, po lekkim przestygnięciu wsypujemy maliny i czekamy, aż galaretka się zacznie ścinać. Jeżeli maliny są mrożone, proces potrwa krótko! Tężejącą galaretkę wylewamy na kruchy spód.

    Masa śmietanowa

  • 500 g śmietany kremówki 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • Mocno schłodzoną śmietanę (można chwilę wcześniej włożyć do zamrażarki) ubijamy aż będzie puszysta, dodając po łyżce mascarpone. Masę wykładamy na galaretkę

    Beza

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Biała ubijamy mikserem, stopniowo dosypując po łyżce cukru. Gdy piana będzie błyszcząca i sztywna dodajemy mąkę i jeszcze przez chwilę miksujemy. Pianę wykładamy na papier do pieczenia (wcześniej należy obrysować kontur formy by wiedzieć, jaka duża ma być beza) i pieczemy przez ok. 60 min. na termoobiegu w temperaturze 130 stopni. Studzimy, wykładamy na wierzch ciasta. Gotowe!

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!