Data modyfikacji:

Domowe bajgle. Idealne! (PRZEPIS)

Chodziły za mną już od jakiegoś czasu, ale dopiero kiedy uśmiechnęły się do mnie z książki "Chleb. Domowa piekarnia" Piotrka Kucharskiego, zabrałam się do roboty. Piotrek, krok po kroku, poprowadził mnie przez niezbyt skomplikowany, choć na pierwszy rzut oka pracochłonny przepis, a efekt był zgodny z tym, co obiecywał - bułeczki wyszły rewelacyjnie!
Bajgle, czyli bułki drożdżowe z dziurką w środku stały się ostatnio bardzo modne w moim mieście - co druga szanująca się restauracja serwuje je na śniadanie. I wcale mnie to nie dziwi, bo nadają się do tego idealnie. Puszyste, lekkie, o ciekawym, słodko-słonym smaku, pasują zarówno do wytrawnych nadzień, jak i wszelakich dżemów, miodów czy czekolad.

domowe bajgle

Aby zrobić domowe bajgle musicie mieć mąkę pszenną chlebową (typ 750), odrobinę drożdży  i szczyptę cierpliwości - ciasto musi nieco wyrosnąć, zanim podda się je dalszej obróbce. Co ciekawe, zanim bułki wylądują w piecu, trzeba je...ugotować. Nie znam się na technologii żywienia, ale zakładam, że właśnie dzięki temu zabiegowi smakują tak wybornie i zupełnie inaczej niż inne drożdżowe wypieki.

Domowe bajgle - 6 sztuk

zaczyn

  • 10 g drożdży
  • 100 ml letniej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g mąki pszennej typ 750
  • ciasto

  • 120 ml wody
  • 300  mąki pszennej typ 750
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy mniej więcej na godzinę. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około 7 minut, podsypując mąkę. Ciasto ma być zwarte i sprężyste - dopiero wtedy można skończyć wyrabianie i odstawić je do miski na 2-3 godziny - aby co najmniej dwukrotnie urosło (miskę przykrywamy folią, by ciasto nie wyschło).

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na równe części (mi z podanych proporcji wyszło 6 bułeczek), formujemy z nich kulę, a później robimy palcem dziurkę na środku i  powiększamy ją do ok. 3 cm (można kręcić ciasto na palcu - polecam szczególnie wtedy, gdy pomagają nam dzieci, będą miały ubaw), odstawiamy na kilkadziesiąt minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

    Tak przygotowane bajgle wrzucamy na wrzątek (wodę zagotowujemy z trzema łyżkami cukru) i gotujemy 1-2 minut od czasu do czasu obracając. Wyciągamy, suszymy, posypujemy makiem albo sezamem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach.

    Pieczemy w 220 stopniach (góra-dół) przez 20-25 minut. Po wyciągnięciu z pieca układamy na kratce, by pieczywo odparowało.

    Smacznego!

    Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego pt. "Chleb. Domowa piekarnia", którą bardzo, bardzo wszystkim - nawet tym, którzy stawiają dopiero pierwsze kroki w kuchni - polecam! A tym, którzy jej nie mają napiszę tylko, że chleb żytni i ciabatty z przepisu Piotrka to absolutne mistrzostwo świata! 

    Tekst: Justyna Mazur

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!