Data publikacji:

Drożdżowa gwiazda. Tym ciastem zachwycisz nawet teściową!

Autor: Justyna Mazur

Drożdżowa gwiazda przepis. To tzw. ciasto z efektem wow. Czyli - gdy wjeżdża na stół, goście są zachwyceni, a zachwyt - dodajmy - jest równie duży po pierwszym kęsie. Drożdżowa gwiazda prezentuje się imponująco, co - zaręczam - odnotuje nawet teściowa (testowałam w tamtym roku ;-))

Drożdżowa gwiazda na święta może mieć kilka wariantów. Najbardziej popularny jest z makiem, najprostszy - z nutellą, ale ja w tym roku zaszaleję i przygotuję ją z masę marcepanową, dżemem pomarańczowym i białym serem, a co! Próba generalna przed świętami wypadła bardzo dobrze, dlatego dzielę się z Wami przepisem.

Drożdżowa gwiazda - przepis

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g mleka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 40 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g stopionego masła masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • masa marcepanowa - około 100 g
  • dżem pomarańczowy - około 100 g
  • masa serowa - około 100 g
  • W dużym kubku robimy rozczyn -  kruszymy drożdże, zasypujemy je łyżką cukru, dodajemy ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dokładnie mieszamy - do rozpuszczenia się drożdży. Później dodajemy trzy łyżki mąki, ponownie mieszamy- by nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 min - do wyrośnięcia.

    Po tym czasie dodajemy  żółtka i jajko i resztę mąki, delikatnie mieszamy, dolewając ciepłe masło i sól. Wyrabiamy tak długi, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki (jak się klei - dosypujemy mąki). Czas wyrabiania to około 15-20 minut. Ciasto przykrywamy i odkładamy na 40-50 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na cztery równe części, każdą rozwałkowujemy na okrąg  o średnicy około 25 cm. Pierwszy placek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na placek nakładamy masę marcepanową (ja zrobiłam ją samodzielnie - poniżej przepis) i rozsmarowujemy ją delikatnie na placku. Kładziemy drugi placek - na niego wykładamy dżem pomarańczowy, a na trzeci - zmielony ser z cukrem (trzy łyżki) i drobiną śmietany (jak macie serek kremowy, to śmietana nie jest potrzebna). Na górę kładziemy ostatni placek. I teraz kluczowy moment - skupcie się :-)

    /domowy-marcepan-przepis/

    Na środku ostatniego placka odciskamy szklanką okrąg. Placek kroimy na 16 części, ale - co ważne - docinamy tylko do wyznaczonego okręgu - środek ma pozostać nienacięty. Każdy kawałek skręcamy dwa razy do środka i łączymy z sąsiadem (też skęconym) łącząc oba końce i lekko zawijając je do środka. Jak wszystkie części są skręcone i połączone (w sumie powstaje 8 ramion gwiazdy), zostawiamy na wyrośnięcia na kilkanaście minut. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, a potem z przyjemnością słuchamy zachwytów gości ;-)

    Smacznego!