Data modyfikacji:

Idealne ciasto marchewkowe z małą ilością cukru. Uwielbiamy!

Chodziło za nami od dawna, dzisiaj wreszcie je zrobiliśmy. Pachnie cynamonem, jest puszyste, wilgotne i mocno orzechowe. Dzięki małej ilości cukru oraz płatkom owsianym, które hojnie sypałam, nie zawaham się nawet przed użyciem określenia - zdrowe (czyli - można jeść ile się chce ;-))

Podstawowy przepis na ciasto bardzo zmodyfikowałam - dodałam więcej orzechów, sezam i rodzynki, wsypałam niemal 60 proc. mniej cukru (!), proszek do pieczenia zastąpiłam sodą oczyszczoną, a olej - rozpuszczonym masłem. Zredukowałam też ilość mąki, wyręczając się płatkami owsianymi. Wyszło wyśmienicie!

Ciastko marchewkowe to klasyka brytyjskiej kuchni. Podaje się je z polewą z białego twarogu ubitego z dużą ilością cukru, wanilii i skórką pomarańczową (jak na zdjęciu powyżej). Ja wolę wersję saute - głównie dlatego, że to mniej roboty (i mniej kalorii ;-))

Ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi i sezamem

  • Trzy średnie, starte marchewki (ok. 320 gr)
  • Cztery jaja
  • 130 gr stopionego masła
  • 100 gramów potłuczonych orzechów włoskich
  • Dwie garście rodzynek
  • Trzy łyżki sezamu
  • 50 gr płatków owsianych
  • 200 gr mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 80 gr. cukru trzcinowego
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • Piekarnik nastawiam na 180 stopni (góra-dół), ubijam jaja z cukrem, później stopniowo dolewam masło. Do tak przygotowanej masy, ciągle miksując, dosypuję partiami wszystkie wymieszane wcześniej suche składniki. Na koniec dodaję orzechy, sezam, rodzynki, płatki owsiane, marchewkę i dokładnie mieszam łyżką. Można użyć blaszki 25x35, my piekliśmy w tortownicy o średnicy 25cm. Ciasto, dzięki cynamonowi, ma lekko korzenny smak i zapach i nieco przypomina polski piernik, choć jest od niego zdecydowanie bardziej puszyste i wilgotne. Mam przypuszczenia graniczące z pewnością, że i ono wyśmienicie smakowałoby z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową. Następnym razem wypróbuję takie połączenie i dam Wam znać!

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!