Jod – właściwości dla przyszłych mam
Jeśli jesteś w ciąży, z pewnością nieraz słyszałaś, że powinnaś suplementować jod. W odróżnieniu od wielu ciążowych mitów, które krążą w społeczeństwie, w tej poradzie jest sporo racji.
Kobieta w ciąży potrzebuje więcej jodu przede wszystkim ze względu na bardziej intensywną pracę tarczycy. U przyszłych mam produkuje ona aż 50% więcej tyroksyny – hormonu, który reguluje pracę tego organu. W dalszych etapach ciąży tyroksyna jest niezbędna dla prawidłowego kształtowania tarczycy płodu.
Odpowiedni poziom jodu zapewnia utrzymanie sprawnej produkcji tyroksyny. Jod w ciąży jest tym bardziej istotny, że w tym okresie kobieta wydala go z moczem w większych ilościach, niż ma to miejsce u pań niespodziewających się dziecka.
Niedobór jodu. Czym grozi?
Aby uświadomić sobie znaczenie jodu w ciąży, należy wiedzieć, jakie skutki niesie ze sobą jego niedobór.
Do najpoważniejszych zaliczyć można poważne opóźnienie intelektualne u dziecka. Tyroksyna, do której produkcji niezbędny jest jod, odgrywa bardzo ważną rolę w budowaniu układu nerwowego płodu. Gdy jest jej za mało, wzrasta ryzyko hipotyroksynemii, prowadzącej do poważnych i nieodwracalnych zaburzeń.
Odpowiedni poziom jodu u przyszłej mamy daje spore szanse na to, że jej dziecko będzie mogło cieszyć się zdrowym układem nerwowym, a także wyższym poziomem inteligencji niż maluchy, które od poczęcia były narażone na niedostatek tego pierwiastka.