Czym tak dokładnie jest skaza białkowa i czym się charakteryzuje? Skaza białkowa to uczulenie pokarmowe na białko, z reguły mleka krowiego. Nazwać ją można także alergią na białko mleka, co oznacza, że po jego spożyciu układ immunologiczny reaguje nadmiernie, np. wysypką. Jest to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych u niemowląt i starszych dzieci. Z czego dokładnie wynika powstanie uczulenia pokarmowego na białko? Jest to efekt niedojrzałości układu pokarmowego dziecka, które objawia się nieprawidłową reakcją immunologiczną na składniki przyjmowane z zewnątrz. Warto zdawać sobie jednak sprawę, że układ pokarmowy dziecka dojrzewa przez wiele lat. Z tego powodu mówi się, że dzieci często „wyrastają” z alergii, a więc oznacza to, że organizm uczy się prawidłowych reakcji i wykształca tolerancje na konkretne składniki. W przypadku odporności na białko krowie oznacza to, że układ pokarmowy przestaje uważać je za patogen. Co ciekawe, badacze zauważyli, że skaza białkowa występuje częściej u dzieci, których rodziców w okresie dziecięcym dotyczyła ta przypadłość. Może to więc oznaczać, że istotny jest czynnik genetyczny w przypadku występowania niepoprawnej odpowiedzi immunologicznej, jaką jest skaza białkowa. Czym smarować buzię malucha w takiej sytuacji? Jak rozpoznać, czy na pewno nasze dziecko dotknęła skaza białkowa? Dowiesz się tego z kolejnej części artykułu.