Data publikacji:

Syrop z cebuli dla dziecka na kaszel – przepis

Syrop z cebuli to lekarstwo na kaszel, które jest znane od pokoleń. Jednak czy można podawać go dziecku? Oczywiście, że tak – należy jednak trzymać się odpowiednich proporcji i pewnych zasad. W poniższym wpisie przygotowaliśmy dla was różne warianty przepisu na syrop z cebuli dla dzieci. Zapraszamy do lektury!
syrop z cebuli

Syrop z cebuli:

  1. Syrop z cebuli – poznaj magiczne właściwości tego wspaniałego warzywa
  2. Syrop z cebuli - przepis dla dziecka w wersji podstawowej
  3. Syrop z cebuli i czosnku
  4. Jak zrobić syrop z cebuli i miodu?
  5. Syrop z cebuli – dawkowanie
  6. Syrop z cebuli w ciąży – czy jest bezpieczny?

Syrop z cebuli – poznaj magiczne właściwości tego warzywa

Zanim zdradzimy wam przepis na skuteczny syrop z cebuli, który będzie idealny dla waszego dziecka, najpierw porozmawiajmy o leczniczych właściwościach cebuli. Cebula jest bogata w szereg witamin i minerałów. Działa bakteriobójczo, pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów, dziąseł i kości, a co szczególnie istotne w okresie zimowym, wspomaga układ odpornościowy i ma właściwości przeciwzapalne, więc jest naturalnym lekarstwem na silny kaszel – zarówno mokry, jak i suchy. Syrop z cebuli działa zatem wykrztuśnie i wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych.

Przeczytaj również: Olej z czarnuszki dla dzieci. Dlaczego warto podawać olej z czarnuszki dzieciom?

Warto dodać, że dzieci mogą spożywać cebulę dopiero po ukończeniu 9. miesiąca życia. Jak wprowadzać ją do diety malucha? Na początek można przygotować dziecku delikatną zupę z cebuli – nie ma ona tak intensywnego smaku i zapachu, jak surowe warzywo, dlatego w takiej postaci maluszek znacznie łatwiej ją zaakceptuje.

Syrop z cebuli – przepis dla dziecka w wersji podstawowej

Skoro już wiesz, że syrop z cebuli będzie idealny na dziecięcy kaszel, to teraz pora zastanowić się nad tym, jak go zrobić, aby nie zaszkodzić maluchowi. Do wykonania syropu z cebuli dla dziecka będziecie potrzebować dwóch cebul i dziesięciu łyżeczek cukru. A poniżej przepis, jak wykonasz to domowe lekarstwo.

Krok 1: cebulę umyj, obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Masz w domu blender? Pokrój cebulę w piórka, a następnie zblenduj ją tak, aby powstała jednolita masa. Możesz dodać troszkę wody, aby było ci łatwiej ją miksować.
Krok 2: zmiksowaną lub pokrojoną cebulę przełóż do słoika. Zasyp ją cukrem i zakręć wieczko. Włóż ją teraz do lodówki przynajmniej na kilka godzin i pozwól jej puścić sok.
Krok 3: po kilku godzinach sprawdź, czy cebula puściła sok. Jeśli tak, to odciśnij go przez gazę. Powstały syrop przelej do szklanej butelki. Resztki cebuli możesz wyrzucić. Pamiętaj, aby tak powstały syrop przechowywać w lodówce – takie domowe lekarstwo traci ważność po około dwóch tygodniach.

Syrop z cebuli i czosnku

Czosnek to bomba witaminowa dla twojego dziecka. Oprócz szeregu witamin pomaga pozbyć się pasożytów, pozytywnie wpływa na mikroflorę układu pokarmowego, a przy tym, podobnie do cebuli, wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych. Nic więc dziwnego, że wiele osób dodaje czosnek do syropu z cebuli. Czy jest to jednak bezpieczne dla malucha? Surowy czosnek mogą jeść dzieci powyżej 2. roku życia. Dlatego jeśli masz zamiar przygotować syrop z cebuli i czosnku, to koniecznie o tym pamiętaj.

Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku? To bardzo proste. Do podstawowego przepisu, który podaliśmy powyżej, należy dodać pokrojony w plasterki czosnek. Zrób to jeszcze przed szczelnym zamknięciem cebuli z cukrem – wówczas zarówno cebula, jak i czosnek puszczą swoje soki, a z mieszanki powstanie naturalny syrop na kaszel.

Jak zrobić syrop z cebuli i miodu?

Ograniczasz swojemu dziecku biały cukier? Dosłódź syrop jedną łyżką miodu. Pamiętaj jednak, że miód można podawać dzieciom, które ukończyły 1. rok życia. Warto wspomnieć, że wzbogacenie syropu z cebuli miodem zapewnia dodatkowe prozdrowotne właściwości. Jakie? Miód poprawia odporność, działa przeciwkaszlowo, a przy tym wspomaga układ trawienny i jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy – te ostatnie chronią komórki przed wolnymi rodnikami, co z kolei stanowi świetną profilaktykę zapobiegania chorobom przewlekłym.
Syrop z cebuli i miodu możesz dodatkowo wzbogacić cytryną. Przy małym dziecku należy jednak postępować z nią ostrożnie. Mimo że cytryna ma świetne właściwości lecznicze i wspomaga wychodzenie z infekcji, to nie warto podawać jej maluchom przed ukończeniem 1. roku życia. Nawet po ukończeniu 12. miesiąca życia warto zachować ostrożność – na początku dawaj dziecku niewielką ilość cytryny i sprawdź, czy nie występuje u niego uczulenie. Jeśli pojawi się wysypka lub inne objawy reakcji alergicznej, skontaktuj się z lekarzem pediatrą.

Syrop z cebuli – dawkowanie

Chore dziecko powinno przyjmować jedną łyżeczkę syropu z cebuli 2-3 razy dziennie. Warto dodać, że powyższe syropy sprawdzą się także dla osoby dorosłej. Wówczas należy zwiększyć dawkowanie do 1 łyżki stołowej przyjmowanej 3 razy na dobę.

Syrop z cebuli w ciąży – czy jest bezpieczny?

Przyszła mama może bez obaw leczyć swoją infekcję domowym syropem z cebuli. Ta ostatnia nie wpływa negatywnie na rozwijające się w jej brzuchu dziecko. Ponadto, jeśli jesteś w ciąży, możesz wzbogacić syrop z cebuli czosnkiem, cytryną i miodem. Niektórzy dodają do syropu z cebuli imbir. Zalecamy jednak unikać go w pierwszym trymestrze ciąży.

Syrop z cebuli świetnie wspomaga leczenie infekcji oraz uporczywego kaszlu. Podając go dziecku, stosuj się do powyżej opisanych zasad – dzięki temu unikniesz u swojego malucha problemów żołądkowych czy ewentualnych alergii. Dotyczy to zwłaszcza bardzo małych dzieci.

A wy, podajecie swoim dzieciom syrop z cebuli?
Autorka: Klaudia Borycka