Migdały i orzechy wrzuć do blendera i rozdrobnij. Przesyp do małej miseczki. Następnie zrób to samo z morelami i daktylami, ale każde zblenduj osobno. Wrzuć wszystkie składniki do miski i wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli za mało się klei, dodaj nieco miodu. Ciasto wyrób rękami, rozwałkuj w prostokąt o grubości 1,5 cm i pokrój w pasy o szerokości 5 cm. Ułóż na papierze do pieczenia na szerokiej blasze do pieczenia i odstaw na 2 godziny do lodówki. Gdy ciasto zrobi się twarde, pokrój je w batoniki. Aby nie kleiły się na talerzu, możesz zrobić podkładki z papieru do pieczenia.
Na grafice: 1. Morele suszone 150 g, 13,66 zł
Owoce obierasz ze skórek. Tam, gdzie trzeba, wykrawasz pestki i kroisz miąższ na cienkie plastry. Jabłko i gruszkę warto najpierw podzielić na cząstki, a dopiero potem kroić. Włącz piekarnik i nagrzej go do 70 stopni. Owoce poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blachę do piekarnika, nie domykaj drzwiczek piekarnika. Włącz termoobieg. Po 15 minutach obróć owoce. Zrób to samo po kolejnym kwadransie. W międzyczasie wymieszaj miód z kilkoma kroplami soku z cytryny. Posmaruj owoce mieszanką. Poczekaj aż stężeje, przewróć na drugą stronę i zrób to samo. Wyciągnij chipsy po ok. 20 minutach i wrzuć do miseczki. Zamiast miodu i cytryny możesz użyć cynamon. Posyp nim owoce po ułożeniu na blasze i włóż na ok. godzinę do piekarnika.
Jogurt wymieszaj z oregano, bazylią i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Sos odłóż do lodówki. Ser mozzarella zostawiasz w kulkach. Papryki myjesz, wycinasz środki i kroisz w prostokątne kawałki. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Oliwki odsącz z wody. Nabijaj kolejno na patyczki pomidorek (płaską częścią do dołu, aby zrobić podstawkę do koreczka), paprykę zieloną, ser, paprykę żółtą i oliwkę. Ułóż koreczki na talerzu lub desce drewnianej. Podawaj z sosem.
Więcej zdrowych przekąsek znajdziesz TUTAJ.