Data publikacji:

Zgaga w ciąży – jak sobie z nią radzić, przyczyny

Zgaga w ciąży to częsta przypadłość. Objawia się przykrym pieczeniem, a czasem niemal paleniem w przełyku i może dokuczać na każdym etapie odmiennego stanu. Sprawdź, jak zapobiegać atakom zgagi i jak sobie radzić, kiedy już się pojawia. Wyjaśniamy także, czy występowanie dolegliwości może świadczyć o konkretnej płci dziecka lub o gęstości jego czupryny.

zgaga w ciąży

Zgaga w ciąży: przyczyny

Jedną z dwóch głównych przyczyn występowania zgagi w okresie ciąży jest gwałtowny przyrost hormonów: progesteronu oraz estrogenu. Hormony te wpływają na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, czego skutkiem jest osłabienie zastawki rozdzielającej przełyk od żołądka. Treści żołądkowe z większą łatwością cofają się do przełyku i drażnią wrażliwą błonę śluzową. Zgaga w ciąży jest też skutkiem naciskania powiększającej się macicy i płodu na okoliczne narządy, w tym na żołądek.

Istnieją również czynniki, które zawsze zwiększają ryzyko wystąpienia zgagi – niezależnie od tego, czy dana osoba jest w ciąży, czy też nie. To przede wszystkim spożywanie niektórych produktów. Zwiększają one nadmierne wydzielanie soków trawiennych albo – podobnie jak hormony, osłabiają mięśnie. Do produktów tych należą: kawa, czekolada, tłuste i pikantne potrawy, napoje gazowane, owoce cytrusowe, a także cebula.

Kiedy pojawia się zgaga w ciąży?

Zgaga w ciąży może pojawić się na każdym etapie jej trwania. W pierwszym trymestrze dolegliwość wywoływana jest przede wszystkim przez hormony, w kolejnych – przez rosnącą macicę i ucisk na organy.

Zgaga w ciąży: na chłopca czy dziewczynkę?

Przyszłe mamy, którym dokucza zgaga w ciąży, mogą usłyszeć, że prawdopodobnie urodzą chłopca. Ciężarne, które nie cierpią na tę dolegliwość, według tego dość popularnego przesądu, mają większe szanse na urodzenie dziewczynki. Oczywiście na pewno istnieją osoby, u których ta zasada się sprawdziła, niemniej warto wiedzieć, że nie ma żadnych medycznych przesłanek, aby w nią wierzyć.

Niepotwierdzone jest również twierdzenie, że zgaga w ciąży zwiastuje przyjścia na świat dziecka z bujną czupryną. To zwykły mit – pieczenie i palenie w przełyku dokucza większości ciężarnym, a i tak większość noworodków rodzi się z zaledwie kilkoma włoskami na głowie.

Co na zgagę w ciąży?

Co możesz zrobić, gdy dokucza ci straszna zgaga w ciąży? Na szczęście istnieje aż kilka skutecznych sposobów na jej złagodzenie.
  • Pij mleko i jedz produkty mleczne
Mleko skutecznie likwiduje nadkwasotę. Niektórzy wolą zimne, innym pomaga ciepłe – sama sprawdź, które jest skuteczniejsze. Poza mlekiem sięgaj również po twarogi, jogurty oraz kefiry i maślanki.
  • Jedz migdały
Zdaniem wielu kobiet zgaga w ciąży staje się znacznie mniej uciążliwa dzięki migdałom. Regularnie sięgaj więc po małe porcje – nie tylko zmniejszysz nasilenie dolegliwości, ale też dostarczysz organizmowi wapnia i magnezu.
  • Pij siemię lniane
Kiedy zgaga w ciąży naprawdę zacznie utrudniać ci życie, sięgnij po siemię lniane. Zalej wrzącą wodą 3 łyżeczki siemienia, następnie popijaj małymi łyczkami.

Zgaga w ciąży – co robić, by dokuczała rzadziej?

Pamiętaj, że możesz nie tylko likwidować zgagę, ale też jej zapobiegać. Zmniejszaniu jej objawów sprzyja:
  • lekkostrawna dieta,
  • jedzenie małych porcji i dokładne przeżuwanie,
  • spanie z głową ułożoną wyżej niż nogi,
  • unikanie pochylania się (jeśli musisz coś podnieść, kucnij),
  • unikanie napojów gazowanych, zwłaszcza słodzonych,
  • unikanie słodyczy,
  • jedzenie kolacji co najmniej dwie godziny przed snem,
  • noszenie luźnych ubrań, które nie uciskają okolicy brzucha,
  • unikanie cytrusów oraz cebuli.
Autor: Robert Wojtaś