Banalne, a smakuje jak milion dolców. Jeżeli znudziły się wam truskawki ze śmietaną, wypróbujcie truskawek z płynną, gorącą czekoladą. Najzdrowsza oczywiście gorzka i do takiej was namawiam, ale i mleczna daje radę ;-) W wersji dla dorosłych można dodać do czekolady odrobinę chili. Do przygotowania deseru najlepiej użyć zestawu do fondue, ale równie dobrze można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Truskawki znikają w tak ekspresowym tempie, że nie zdąży zastygnąć!
Szybki do przygotowania, idealny na upalne dni. Wystarczy zmieszać jogurt z miodem (może być też cukier albo ksylitol), dorzucić pokrojone w kawałki truskawki lub inne owoce, wlać wszystko do foremek na lody i poczekać kilka godzin, aż się zmrozi.
Składniki na około 10 sztuk
Klasyka gatunku. Można robić z użyciem kefiru lub mleka - zarówno zwykłego, jak i roślinnego. Wystarczy blender, garść truskawek i pół kubka kefiru plus odrobina czegoś słodkiego do smaku. Nie chcecie? Użyjcie zamiast słodziwa jednego, dojrzałego banana.
Przepisów na domową "nutellę" jest kilka, ale najprostszy i najszybszy wariant to krem czekoladowy z awokado. Aby go przyrządzić potrzebujemy jedno miękkie awokado, 2,5 łyżki dobrego kakao, dwie łyżki zmielonego cukru trzcinowego dark muscovado (może być zwykły cukier puder albo miód), łyżka masła i łyżka zmienionych orzechów laskowych (bez skórki).
ZOBACZ KONIECZNIE: Puchate, przepyszne ciasto drożdżowe z truskawkami. Zawsze wychodzi!
Wszystko wkładamy do misy i blendujemy do uzyskania gęstego kremu. Dekorujemy świeżymi truskawkami i prażonymi płatkami migdałów. Gotowe!
A gdy zrobi się ciut chłodniej na dworze, albo będziecie mieli już dość truskawek w wersji na zimno, polecam z całego serca przepyszny kisiel truskawkowy. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak - rewelacyjny!
Aby go zrobić, potrzebujecie dwóch szklanek umytych owoców bez szypułek, 500 ml wody, ok. 2-3 łyżeczek mąki ziemniaczanej i cukru (albo innego słodziwa, np. ksylitolu; ja daję 3 łyżeczki cukru trzcinowego). Owoce wrzucamy do 300 ml wody, dodajemy cukier i gotujemy mniej więcej trzy minuty. W pozostałej wodzie rozprowadzamy mąkę i dodajemy ją pod koniec do gotujących się owoców, energicznie mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Voila!
Bo są pyszne i mają mało kalorii - wiadomo! Ale to nie jedyne powody. Truskawki warto włączyć do wiosenno-letniej diety także dlatego, że mają mnóstwo witaminy C, a zawarte w nich pektyny regulują pracę jelit, wspomagając odchudzanie. Na długiej liście zalet jest też m.in. zbawienny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu i zmniejszanie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
Tekst: Justyna Mazur