Data publikacji:

5 pomysłów na szybkie desery z truskawkami

Spieszmy się kochać truskawki, tak szybko odchodzą! Nie wiem, jak Wy, ale ja jestem ich maniaczką. Kocham pod każdą postacią, choć oczywiście nic nie równa się smakowi tych zjadanych prosto z krzaka. Aby jednak nie było zbyt nudno, w sezonie podaję je na kilka różnych sposobów. Zobaczcie 5 pomysłów na desery z truskawkami.

Truskawkowe fondue

Banalne, a smakuje jak milion dolców. Jeżeli znudziły się wam truskawki ze śmietaną, wypróbujcie truskawek z płynną, gorącą czekoladą. Najzdrowsza oczywiście gorzka i do takiej was namawiam, ale i mleczna daje radę ;-) W wersji dla dorosłych można dodać do czekolady odrobinę chili. Do przygotowania deseru najlepiej użyć zestawu do fondue, ale równie dobrze można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Truskawki znikają w tak ekspresowym tempie, że nie zdąży zastygnąć!

Mrożony jogurt z truskawkami

Szybki do przygotowania, idealny na upalne dni. Wystarczy zmieszać jogurt z miodem (może być też cukier albo ksylitol), dorzucić pokrojone w kawałki truskawki lub inne owoce, wlać wszystko do foremek na lody i poczekać kilka godzin, aż się zmrozi.

Składniki na około 10 sztuk

  • 500 g gęstego greckiego jogurtu (może być o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g truskawek
  • mrożony jogurt z owocami; foremki do lodów od 19 zł

    Koktajl truskawkowy

    Klasyka gatunku. Można robić z użyciem kefiru lub mleka - zarówno zwykłego, jak i roślinnego. Wystarczy blender, garść truskawek i pół kubka kefiru plus odrobina czegoś słodkiego do smaku. Nie chcecie? Użyjcie zamiast słodziwa jednego, dojrzałego banana.

    Zdrowy krem czekoladowy z truskawkami

    Przepisów na domową "nutellę" jest kilka, ale najprostszy i najszybszy wariant to krem czekoladowy z awokado. Aby go przyrządzić potrzebujemy jedno miękkie awokado, 2,5 łyżki dobrego kakao, dwie łyżki zmielonego cukru trzcinowego dark muscovado (może być zwykły cukier puder albo miód), łyżka masła i łyżka zmienionych orzechów laskowych (bez skórki).

    ZOBACZ KONIECZNIE: Puchate, przepyszne ciasto drożdżowe z truskawkami. Zawsze wychodzi! 

    Wszystko wkładamy do misy i blendujemy do uzyskania gęstego kremu. Dekorujemy świeżymi truskawkami i prażonymi płatkami migdałów. Gotowe!

    Domowy kisiel truskawkowy

    A gdy zrobi się ciut chłodniej na dworze, albo będziecie mieli już dość truskawek w wersji na zimno, polecam z całego serca przepyszny kisiel truskawkowy. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak - rewelacyjny!

    Aby go zrobić, potrzebujecie dwóch szklanek umytych owoców bez szypułek, 500 ml wody, ok. 2-3 łyżeczek mąki ziemniaczanej i cukru (albo innego słodziwa, np. ksylitolu; ja daję 3 łyżeczki cukru trzcinowego). Owoce wrzucamy do 300 ml wody, dodajemy cukier i gotujemy mniej więcej trzy minuty. W pozostałej wodzie rozprowadzamy mąkę i dodajemy ją pod koniec do gotujących się owoców, energicznie mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Voila!

    Dlaczego warto?

    Bo są pyszne i mają mało kalorii - wiadomo! Ale to nie jedyne powody. Truskawki warto włączyć do wiosenno-letniej diety także dlatego, że mają mnóstwo witaminy C, a zawarte w nich pektyny regulują pracę jelit, wspomagając odchudzanie. Na długiej liście zalet jest też m.in. zbawienny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu i zmniejszanie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

    Tekst: Justyna Mazur