Badania przed ciążą zrobione, co dalej? Powinniśmy uczciwie przyjrzeć się naszej diecie, czy to, co ląduje na naszym talerzu, nie ma znaczącego wpływu na płodność?
Sposób odżywiania ma nie tylko wpływ na nasz wygląd i samopoczucie, ale silnie oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu! Przyszła mama powinna zadbać o zdrową, bogatą w witaminy i minerały odżywcze dietę. Należy urozmaicić jadłospis o codzienną porcję owoców, warzyw, potraw bogatych w białko (nabiał, mięso i ryby), a także produkty zawierające błonnik. Warto jeść produkty bogate w kwas foliowy tj. pomarańcze, banany, żółtka jaj, ryż, jęczmień, pszenicę, zielone liściaste warzywa (szpinak, sałata, natka pietruszki). Oprócz tego, nawet pół roku przed planowaną ciążą, zalecana jest suplementacja kwasu foliowego w dziennej dawce 0,4 mg. Pozwoli to na właściwe przygotowanie organizmu kobiety do ciąży i prawidłowy rozwój układu nerwowego zarodka.
Najlepiej odstawić, a przynajmniej ograniczyć spożycie cukrów, soli, wysokonasyconych tłuszczów zwierzęcych, zrezygnować z napoi energetycznych i napoi gazowanych typu cola. Należy zrezygnować z używek, palenia papierosów (czynnego i biernego) oraz spożycia alkoholu i pamiętać o ograniczeniu wypijanej kawy i czarnej herbaty. Przed ciążą restrykcyjne diety nie są wskazane, choć zrzucenie nadprogramowych kilogramów z pewnością nie zaszkodzi. Według badań naukowych, otyłość może nie tylko utrudniać poczęcie potomka, ale i może zwiększać ryzyko powikłań u ciężarnych. Najlepiej utrzymać wskaźnik BMI na poziomie 20-25.
Autorka: Justyna Mazur