Data publikacji:

Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść warzyw?

To był przemyt na ogromną skalę. Młodsza siostra nie znosiła warzyw od najmłodszych lat. To wtedy nauczyłam się piec ciasto marchewkowe. Starszy syn w ogóle był niejadkiem ze szczególną „alergią” na warzywa. I to wtedy poznałam przepis na fantastyczny pasztet z selera. Nie dajmy się niejadkom, przemycajmy!

Rodzice niejadków dziś żyją w czasach luksusu. A ten luksus zafundowali im  weganie i wegetarianie, którzy do perfekcji i  trzeba przyznać, że z ogromnym smakiem, nauczyli się czarować z warzyw pyszne potrawy. Gdy wiele lat temu przyjaciółka zdradziła mi patent na pasztet z selera nie wierzyłam, że może być smaczny. Dopóki nie spróbowałam. W tej kwestii sama byłam dość sceptyczna, bo pomimo wielkiej miłości do zielonego jedzenia, za selerem nigdy nie przepadałam.
Pasztet z selera smakował bardziej jak…z królika. Był wyborny dla podniebienia, ale także i oka - po przekrojeniu na plastry ukazywała się piękna, zwarta faktura, najzupełniej „pasztetowa”. Selerowy pasztet pokochała cała rodzina, począwszy od małych niejadków, skończywszy na teściowej, która - jak twierdzi - na pasztetach zjadła zęby.

Kuchnia wegańska w diecie dziecka

Gdy już kuchnia wegańska zagościła w kucharskich książkach i na różnych blogach, przemycanie warzyw straciło charakter przemytu i  stało się wręcz dziecinnie proste. Samo gotowanie wymaga jednak pewnej wprawy. Burgery z buraka, obłędne w smaku, wymagają jednak sporej energii do obierania, ścierania, skrobania i krojenia. Ale smakują tak, że wynagradzają cały trud włożony w przygotowywanie składników. Zasadniczo w przemycanych warzywach chodzi o to, by umiejętnie doprawić i korzystać z ogromnego bogactwa rzadkich przypraw. 

Przyprawy w potrawach dla dzieci

To właśnie przyprawy oszukują zmysły i sprawiają, że podstawowy składnik jest nie do rozpoznania. Przykład? Zmielona kolendra ze startym burakiem daje w połączeniu smak smażonego mięsa, dlatego burgery z buraka, po upieczeniu smakują jak najprawdziwsze mięsne. Świeży burak zblendowany z pomarańczami i imbirem ma smak bardziej malinowy niż buraczany. Jest przepyszny, w odróżnieniu od chociażby bardzo zdrowego soku z buraka.

Sposoby na przemycanie warzyw w obiadach dla dzieci

Pora na kilka prostych trików, które sprawią, że każdego dnia, wasze dzieciaki będą zjadały zalecane porcje warzyw.

Przepis na placki ziemniaczane 

Placki ani w smaku, ani w wyglądzie nie zdradzają, że przed usmażeniem nafaszerowaliśmy je marchewką, selerem, pietruszką, ba - nawet porem. Byle nie przesadzić, zwłaszcza za pierwszym razem z ilością przemycanych składników. 
Ciasto na placki robimy tradycyjnie:
  • z kilku ziemniaków
  • 1-2 jajek
  • odrobiny mąki ziemniaczanej
  • odrobiny mąki pszennej
Ilość składników tak dobieramy, by konsystencja była dość płynna. Mają ją zagęścić właśnie warzywa, które ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na smoothie z buraka

Do tego przepisu potrzebujemy bardzo dobrego blendera i sokowirówki.

Składniki:
  • 1 świeżego buraka
  • 3 pomarańczy bezpestkowych
  • 1 marchewki
  • 10 g świeżego imbiru
Jeśli używacie Termomixa, wszystko wystarczy wrzucić i 2 min miksować na najwyższych obrotach dodając około 300 ml wody. Jeśli macie sokowirówkę, najpierw wyciśnijcie sok z buraka i marchwi. Zmieszajcie je, a potem dodajcie pomarańcze pokrojone na ćwiartki i imbir. Blendujcie tak długo, aż wyjdzie gładki napój.

Czytaj również: Co zamiast Thermomixa?

Jak zrobić fasolowe brownie?

To jest ciasto, które sprawi, że wasze dzieci staną się fanami czerwonej fasoli.

Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 figa
  • odrobina mąki
Wszystko po prostu wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę. Dojrzały banan i figa zastępują cukier, więc jest to ciasto bez cukru i z niewielką ilością mąki, która jest nam potrzebna w zasadzie tylko wtedy jeśli ciasto okaże się jednak zbyt płynne. Wykładamy do foremki i do piekarnika na 180 stopni Cel. Piecze się krótko, około pół godziny. Gdy wystygnie na wierzchu warto położyć świeże maliny. Niebo w gębie!

Przepis na pasztet z selera

To jest jeden z tych przepisów, w którym jest sporo przypraw, ale zapewniam, że to właśnie w nich tkwi sekret tego fantastycznego smaku.
Przyprawy:
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sos sojowy
  • nasiona kolendry
  • imbir
  • czosnek
  • lubczyk
  • suszony majeranek
  • suszona pietruszka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Dodatkowe składniki:
  • 1 kg selera ( zwykle 2 duże) 
  • biała część pora
  • ugotowana kasza jaglana
  • orzechy włoskie
  • olej rzepakowy

Kaszę (półtora szklanki) należy ugotować i odstawić. Por zetrzeć na grubych oczkach tarki. Zetrzeć również czosnek. Na patelni podsmażyć posiekany kawałek białego pora (5 cm długości), imbir (około 10 g), ziele angielskie, liść laurowy i 2 ząbki czosnku. W misce wymieszać starty seler, ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażony por i czosnek (bez ziela angielskiego i liścia laurowego)  z olejem (120 ml) oraz wszystkie przyprawy (suche po około 1 łyżeczce, sos sojowy 2 stołowe łyżki), sól i pieprz. Blendować wszystko na gładką masę, którą potem należy przelać do keksówki i piec w 200 st. Cel przez około 40 minut.

Po wystudzeniu warto włożyć na noc do lodówki, wtedy pasztet dobrze stwardnieje.

Później to już tylko zapytać dziecka jak smakuje.

Autorka: Katarzyna Berg